Ponoš o povlačenju pisma Ane Brnabić: Za Vučića nema crvenih linija kada je u pitanju Kosovo 1foto FoNet Milica Vučković

Poslanik i predsednik stranke Srbije centar (SRCE) Zdravko Ponoš potvrdio je da je bivša premijerka Ana Brnabić povukla pismo koje je u decembru prošle godine uputila Evropskoj uniji (EU) izrazivši tada rezerve po pitanju delova Ohridskog sporazuma.

Komentarišući izjavu izaslanika EU za dijalog o Kosovu Miroslava Lajčaka da je Srbija povukla crvene linije za Kosovo, Ponoš je na društvenoj mreži „X“ naveo da je na to ukazao još 15. decembra 2023. godine

„Lajčak je ovim potvrdio ono na šta sam na Iksu ukazao 15.12.2023 – da je Brnabić poslala, pa povukla pismo Briselu. U prvoj verziji pisma piše da Vučić (Aleksandar) nije baš prihvatio ono što je prihvatio pristajanjem na Ohridski sporazum. Nakon pristiglih packi, Brnabićka je poslala novo pismo u kojem je izbačena sporna rečenica, uz napomenu da se zanemari prethodno pismo“, naveo je Ponoš.

U tom pokajničkom raspoloženju, dodao je, dostavljena je i molba da se minimalno koriguje tekst u kojem je Brisel naveo obaveze koje je Vučić prihvatio u Ohridu.

„Na par mesta su crvenom bojom označeni delovi čije izmene Brnabićka moli. Tako crvenim piše: Jako bismo cenili ako biste „usmenu rezervisanost izraženu od strane Srbije ubacili u uvodni deo“. Moli se da se izbaci reč „obavezujući“ uz objašnjenje „verujemo da bi bilo dovoljno da se kaže da će Srbija sprovesti sporazum““, napisao je Ponoš objavljujući i zvanični dokument pisma Ane Brnabić.

„Tih par, crvenim slovima zamoljenih izmena, bile su ujedno i Vučićeve zadnje u nizu pomeranih crvenih linija odsudne odbrane Kosova. Pale su i one. Nema više ni crvenih linija ni linijica. Ni obraz mu se ne crveni“, naveo je Ponoš.

Miroslav Lajčak je juče u Prištini rekao da je pismo koje je u decembru prošle godine Evropskoj uniji uputila srpska premijerka Ana Brnabić, u kom je izrazila rezerve po pitanju delova Ohridskog sporazuma, odnosno iznela crvene linije Srbije za Kosovo – povučeno.

„Pismo je povučeno“, odgovorio je Lajčak na direktno pitanje novinara ispred zgrade kosovske vlade, preneo je portal KosSev.

Dodao je da postoje pojedine izjave koje nisu od pomoći, ali sporazum kao takav je važeći u celini.

„Sporazum je postao deo EU puta Kosova i Srbije, tako da bih rekao da je dvostruko važeći: između Srbije i Kosova, i između Kosova, EU i Srbije“, kazao je izaslanik EU.

Rezerve koje su u prvom pismu nakon prihvatanja Ohridskog sporazuma usledile odnosile su se, kako je tada izjavila Brnabić, na crvene linije da se bilo kakvi sporazumi o normalizaciji ne mogu podrazumevati, nikada, ni de facto, ni de jure priznanje tzv. Republike Kosovo, i da nikada ne mogu podrazumevati da Srbija pristane na članstvo tzv. Republike Kosovo u UN ili bilo kojim organizacijama u okviru UN sistema.

Ovo je pismo Priština protumačila kao odustajanje Srbije od sporazuma, optuživši Beograd više puta da ga krši, uz zahtev EU da zbog toga i reaguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari