Ponoš: Opozicija koja je odlučila da ne izlazi na izbore, nije odgovorna za bilo šta što se sada dešava 1Foto FoNet: Milica Vučković

Mi nikada nismo bili ujedinjeni sa Savom Manojlovićem, i to je gotovo šarmantno da nas on poziva na nešto što se možda neće desiti, jer o tome tek treba da donese odluku, i usput nam zaviruje u novčanik. Za nas izbori ne postoje, i zar treba ja da rušim neke kutije 2. juna jer je sada neko rezigniran, izjavio je za N1 Zdravko Ponoš, predsednik stranke „Srbija Centar“.

Opozicija koja je odlučila da ne izlazi na izbore, nije odgovorna za bilo šta što se sada dešava, jer je, kako je rekao Zdravko Ponoš, predsednik stranke „Srbija Centar“ upravo ona ostala dosledna dogovoru koji je postojao. On je naveo i da nije rekao građanima da izađu ili ne izađu na izbore. On smatra da deo opozicije koja je odlučila da učestvuje zapravo da na taj način daje legitimet vlastima time što „učestvuju u nečemu što su kao izbori, a nisu“, prenosi N1.

„Građani sami treba da odluče hoće li glasati ili ne. Mislim da stranke koje idu na izbore pristaju na mrvice. I to pokazuju već i same pretnje nekih koji se sada preispituju i kažu da će onemogućiti organizaciju izbora. To pokazuje i da neki to gledaju iz veoma čudnog ugla. Pitanje je šta oni dobijaju izlaskom na izbore? Mi koji ne izlazimo, kao organizacije gubimo, ali samtramo da dugoročno možemo dobiti ono čemu težimo. Da li zbog jedinstva opozicije treba da skočimo u provaliju, ne“, rekao je u emisiji Dan uživo Ponoš.

Komentarišući poziv Sava Manojlovića da se opozicija koja bojkotuje izbore ujedini sa narodom koji će biti na „blokadi koja će najverovatnije biti organizovana 2. juna„.

„Mi nikada nismo bili ujedinjeni sa Savom Manojlovićem i mogu primetiti da je jako duhovit njegov poziv, gotovo je šarmantno što nas zove na nešto za šta ni sam ne zna da li će doneti odluku da se desi, i usput nam zaviruje u novčanik. Mi nismo NGO, mi transparentno dobijamo sredstva iz budžeta Srbije. Vrlo sam podozriv prema ljudima koji u životu ne rade stvari po redu – škola, posao, ili formiraš preduzeće, ostvariš se pa onda počneš da pomažeš široj društvenoj zajednici. Svi koji to rade suprotno, počnu od pomoći široj zajednici, a da bi sredili svoj život, za mene je to pogrešno“, objasnio je Ponoš.

On je istakao i da oni ne bojkotuju izbore, već da „izbori za njih ne postoje“.

„Za nas izbori ne postoje od prvog trenutka i šta sad, treba da rušim neke kutije jer je neko ko je prvo oklevao da se bavi politikom, a onda odlučio da izađe rezigniran. Ili da razbijam kutije zbog nekih drugih koji su učestvovali u nekim drugim pregovorima sa vlastima, sada žele da se ne primeni neki zakon koji su predložili i izglasali, pa su sada rezignirani i oni“, rekao je predsednik stranke „Srbija Centar“.

Govoreći o potencijalnoj saradnji sa strankama opozicije koje izlaze na izbore Zdravko Ponoš je rekao „da ne vidi potrebu za tim“.

„Sada, ja ne vidim potrebu da sarađujemo jer imamo različite stavove oko nekih stvari. Jedino što delimo je uverenje u vezi sa tim da treba da se menja režim. Ali sve ideje u vezi sa načinom kako to da uradimo, su nam različite. Da nisu odlučili da sada izađu na izbore, videli bi leđa režimu mnogo ranije. Ovako je borba za izborne uslove ozbiljno oštećena na duže staze. Napravljena je ogromna šteta i ko pravi štetu treba da snosi posledice bez obzira kojoj organizaciji pripada je je napravljena društvena šteta“, rekao je on.

On je istakao i da postoji prava opozicija – ona koja ne izlazi na izbore, jer zapravo to i nisu izbori, lažna, Vučićeva – liste koje su prve sakupile potpise i „najblaže rečeno, konstruktivna opozicija“.

„Ta treća kategorija su kolege koje su se sa nama borile za izborne uslove ali su na kraju odlučile da budu, najblaže rečeno konstruktivna opozicija. Oni su odlučili da se dogovore oko nekih stvari sa režimom, a ja sam uveren da sa njima ništa ne može da se dogovori. Mi smo pregovarali sa vlastima, ali se nismo ništa dogovorili, i dogovaranje je nešto drugo što su oni uradili, a čega smo postali svesni ‘juče’“, zaključio je Ponoš.

Tužno je da nastavnike u školama moramo štititi zakonom

Komentarišući današnji protest prosvetnih radnika i najavljenu izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje posebnog krivičnog dela kojim će se sankcionisati napadi na zaposlene u obrazovanju, Ponoš je rekao da je to neophodno, ali pre svega tužno.

„Tužna je ta situacija da mi zakonskim izmenama treba da štitimo nastavnike u školama. I taj zakon koji je svakako potreban nije garancija da će stanje biti bolje. Nasilje je prisutno svuda, u svakom segmentu društva, pa i u školama. Sve šta se radilo posle tragedije koje su nam se dogodile prošle godine nije dalo nikakve rezultate, a i samo Ministarstvo prosvete najviše služi za namirivanje partijskih potreba i čini se da nikom nije posebno važno. Mislim da je u pitanju fasadna stvar, a naše društvo je veoma bolesno“, rekao je on.

Da je nasilje na svakom koraku prisutno govori i primer Milice Kralj, koja je za N1 svedočila o tome kako SNS aktivisti udaraju stanare zgrade u kojoj stanuje.

„Borba protiv takvih pojava, i takve vrste nasilja mora biti radikalnija. Da su svi odlučili da ne izađu na izbore onda ovakvo nasilje ne bi moglo da se prikrije, bilo bi jasno ogoljeno. Sada ispada kao da je to neki deo kampanje“, zaključio je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari