Ponoš: Skupština radi na Međunarodni praznik rada jer Srpska napredna stranka nije radila kad je trebalo 1foto A.H./ATAImages

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš rekao je da Skupština Srbije danas radi na Međunarodni praznik rada jer Srpska napredna stranka nije radila kada je trebalo.

Ponoš je na skupštinskoj sednici pitao da li parlament danas radi jer se neko iživljava, „onaj koji se vruće vode nije napio jer nikada ništa nije radio“.

„Da li je razlog što ste nesposobni pa vam je trebalo 4,5 meseca da sklopite ovu vladu“, pitao je Ponoš.

On je istakao da će ovo biti vlada koja će nastaviti da prodaje i predaje Kosovo, isporučuje municiju Ukrajini, da poklanja zgradu Generalštaba, da se bavi narko biznisom, da pere pare u Beogradu na vodi, da bude pokrovitelj investitorskom urbanizmu i nastaviti da čeprka litijum.

Ponoš je oenio kako biografija nekih kandidata za ministre pokazuje da su se neki iz obdaništa učlanili u stranku i zauzimali stranačke funkcije.

Kako je naveo, priložena je biografija kandidatkinje za ministarku za brigu o porodici Milice Đurđević Stamenkovski u kojoj piše da se rodila, završila školu i kandidovala za predsednicu Srbije i dodao da samo nedostaje rečenica u kojoj se kaže da je bila opozicija, a sada ministarka.

Ponoš je ocenio da će Aleksandar Vulin biti „ministar za srpski svet“.

On je rekao da je nova vlada najavljena kao vlada kontinuiteta, a da ne nastavlja nijedan prioritet prethodne vlade.

Ponoš je navodio prioritete prethodne vlade i rekao da je malo toga urađeno u energetici, da je vladavina prava unapređena do nivoa izborne pljačke, da je borba protiv organizovanog kriminala rezultirala time da se izgubila granica između države i kriminala, a da je gotova i borba protiv korupcije u kojoj je pobedila korupcija.

On je rekao da je ulaganje u vojsku netransparento, da je vojska prečesto ponižavana i da vojne vežbe nisu bile vojne vežbe, već prikazi sposobnosti.

Ponoš je istakao da zatezanje odnosa sa svima u regionu nije dobro za Srbiju, ni za bezbednost, ni ekonomski, ni za evrointegracije Srbije.

On je dodao da je Rumunija največniji sused Srbije, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugasio odnose sa tom zemljom.

Ponoš je poručio da su posle dva masakra u maju 2023. godine građani pokazali jasnu reakciju da se suprotstave nasilju, a državni subjekti pokazali sve slabnosti.

„Koje god bezbednosti da se dotaknemo u Srbiji – stanje ne valja“, ocenio je Ponoš i dodao da su građani nebezbedni u svakom pogledu, od toga da ne znaju da li će da im se zapali autobus do toga da su im podaci nesigurni.

On je rekao i da Srbija ima debakl spoljne politike.

„Ne znam šta je problem što Skupština radi 1. maja, a ne kažete da Skupština nije radila radnim danima“, odgovorio je mandatar Miloš Vučević.

On je rekao da ne vidi ni šta je problem s tim da se nešto radi poslednjeg dana roka, da je formiranje vlade ozbiljan proces.

Vučević je rekao da je nepristojno porediti današnje stanje u vojsci sa stanjem od pre 15 godina i da je tada vojska proglašavana nepotrebnom, a da su vojne vežbe i tehničko-taktički zborovi na ponos Srbiji i da Vojska Srbije nije maneken koji reklamira namensku industriju, ali da Srbija s ponosom prikazuje proizvode svoje vojne industrije.

On je dodao da su mu smešni navodi o trzavicama u vlasti, jer opozicija neprekidno ima unutrašnje trzavice.

U odgovoru poslanicima vlasti i Vučeviću Ponoš je rekao da su u njegovo vreme 63. i 72. brigadu nazvali bataljonima, da sadašnja vlast može da ih zove brigadama, ali da su oni u suštini bataljoni.

Vučević je rekao da to nije pitanje samo forme i formalnosti, broja ljudi, već statusa i ugleda tih jedinica.

On je rekao da na Kosovu i Metohiji ne može da bude kao pripadnik rezervnog sastava, da nema problem „da sa radošću dočeka momenat da se naša vojska na Kosovo vrati, kao što će se svaki čestiti Srbin radovati“, ali da to ne znači da želi sukobe i ratove.

Ta njegova rečenica pozdravljena je aplauzom.

Poslanik grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov rekao je da on može da ne razume ništa, ali da razumeju drugi generali koji su mu ga molili „da tog čoveka više ne naziva generalom“ i pitao kako se dobijaju vanredna unapređenja bez ispaljenog metka. Jovanov je za Ponoša rekao da je iz Knina došao u Beograd i da je „tako branio svoj kućni prag“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari