Ponoš veruje u pobedu u drugom krugu 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Kandidat za predsednika ispred „Ujedinjene Srbije“ Zdravko Ponoš izjavio je za „Novi magazin“ da će u drugom krugu predsedničkih izbora pobediti Aleksandra Vučića i da će oko njihove liste biti formirana vlast u Srbiji i Beogradu.

Upitan na čemu temelji takav optimizam, Ponoš je rekao da je stanje u Srbiji toliko loše da vlada ogromno nezadvoljstvo, ne samo među neopredeljenim i opozicionim biračima, već i kod veliko broja „doskorašnjih pristalica Srpske napredne stranke“.

„Svi su shvatili da mi nismo zemlja blagostanja, kako vlast godinama obmanjuje javnost. Cene hrane i goriva enormno rastu, životni standard drastično pada i prema svim ekonomskim pokazateljima mi smo jedno od najsiromašnijih društva u Evropi“, kazao je Ponoš.

On je istakao da će broj apstinenata biti znatno manji nego na prethodnim izborima, jer vlast „čini sve da ih natera da izađu na glasanje“, i dodao da većina građana ne može da „trpi sve te laži, obmane i uvrede koje im režim servira preko svojih takozvanih medija“, te da ni simpatizeri SNS „više ne veruju u režimsku propagandu“.

Ponoš je istakao da je Srbiji potreban predsednik koji će poštovati Ustav i biti u službi naroda, a ne onaj koji će se ponašati kao šef vlade i naroda, a da se Vučić ponaša kao da je Srbija njegovo privatno vlasništvo, dodavši da premijer treba da bude premijer, a ne „Ana-nejaka, koja se predsedniku koji je uzurpirao i njenu ulogu obraća sa šefe“.

Na pitanje da li se može očekivati njegov televizijski duel sa Vučićem, Ponoš je istakao da bi to bio znak da se teži normalnom društvu, ali da se Vučić plaši da razgovara sa opozicijom ili nezavisnim novinarima, već razgovara samo sa onima kojima može da podvikne.

On je istakao da nijedna demokratski izabrana vlast u Srbiji ne sme da prizna nezavisnost Kosova i Metohije i da Srbija mora da pomogne svim stanovnicima svoje južne pokrajine, i Srbima i Albancima, da žive kvalitetnije, u miru.

Ponoš je ocenio da će „teško nešto ostati od Srbije ako ova vlast dobije još jedan mandat“.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Ponoš je rekao da ne može biti rata u Evropi, a da nije dramatičan, i da će se rat u Ukrajini odraziti ne samo na Evropu, pa i Srbiju, već na bezbednosnu arhitekturu sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari