Ponoš: Vučić iskoristio rezoluciju o Srebrenici da se u domaćoj javnosti predstavi kao pobednik 1foto A.H./ATAImages

Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio rezoluciju o Srebrenici da se u domaćoj javnosti predstavi kao pobednik, zarad kampanje za lokalne izbore.

On je istakao da je neuspeh sa rezolucijom posledica i činjenice da se tim problemom nisu bavile kvalifikovane diplomate i da je ambasador u UN bio čovek bez odgovarajućih kompetencija.

„Zato nije čudo da nisu ni primetili na vreme da se rezolucija, koja pre par godina nije mogla da prođe Savet bezbednosti, preusmerava ka Generalnoj skupštini, gde ne može da se uloži veto. Za to vreme kompetentne diplomate za multilateralu sede u ministarstvu i bez angažmana čekaju penziju“, rekao je Ponoš u emisiji Bez pardona na KTV.

Dodao je da je Vučić, kad je shvatio da ne može da zaustavi rezoluciju, odlučio da definiše uspeh na način koji mu je koristan za domaću političku upotrebu, pa je za uspeh proglašavan broj uzdržanih, bez obzira na to što je rezolucija usvojena.

„Neracionalna je bila investicija u uzdržani glas Hondurasa. Troši se novac, zemlja se bruka, a predstavnici vlasti se nedolično ponašaju. To je napravilo samo spoljnopolitičku štetu. Poredi se sa carom Lazarom i ispraća ga patrijarh nakon jutarnje molitve. Skandalozno je što se tako poigravaju nacionalnim interesima“, kazao je Ponoš.

Prema njegovim rečima, rezolucija neće doprineti pomirenju u regionu, u kome su lideri kao što su Vučić i Aljbin Kurti, već će uneti dodatne tenzije.

„Da je namera bila da se miri region, predložili bi jedan dan sećanja na sve žrtve u ratovima“, istakao je Ponoš.

Govoreći o predstojećim izborima, istakao je da je siguran da su stranke koje ne izlaze na izbore donele pravu odluku, jer se izborni uslovi nisu nimalo popravili od 17. decembra.

Ponoš je rekao da stranka SRCE, zajedno sa opozicionim strankama koje ne izlaze na izbore, radi na suštinskoj izmeni izbornih uslova i uobličavanju zakonskih predloga koji bi to omogućili.

„Uveren sam da će i oni koji sada izlaze na izbore to podržati kada sa time izađemo u javnost“, rekao je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari