zdravko ponošfoto FoNet Milica Vučković

„Srbi na severu Kosova su tretirani kao građani drugog reda. Nema njihovih predstavnika u organima vlasti, nema ih u sudovima, policiji. Znamo kako su se zadesili u toj situaciji. Jasno je da osećaj ugroženosti imaju od Kurtijevog režima, a osećaj prepuštenosti samih sebi uslovljen je odnosom režima u Beogradu i međunarodnih aktera. I zato nije bez osnova teza da se osećaju toliko ugroženo i ostavljeno da su krenuli da se samoorganizuju“, kaže za Danas Zdravko Ponoš, lider Srbija centar.

Iz Vučićeve priče, kako kaže, proizilazi da je to samoorganizovanje stiglo do toga da su ljudi krenuli u hajduke.

“ Neka bude tako, može da se razume. Ali tada dolazimo do pitanja – ko je tim mladićima rekao da su spremni za borbu čim dobiju oružje i kul uniforme. Ko nosi na duši te mlade neobučene ljude uzavrele krvi koji su žrtvovani. Ko nosi na duši ubijenog prištinskog policajca“, pita Ponoš.

Prema njegovim rečima očigledno je da Vučić juče nije imao ni kontrolu nad situacijom, a ni kvalitetne informacije.

„Na konferenciji za medije pokušao je da prikrije da je zatečen. Pokušao ja da pokaže da ima relevantne informacije “na čije je prikupljanje potrošen ceo dan”, a baratao je sa informacijama prikupljenim prisluškivanjem Kurtijevog saniteta. Razumljivo je da informacije o spasavanju preživelih nije delio. Bojim se da ostalo što je saznao nije ni malo afirmativno“, kaže lider Srbija centar .

On napominje da je problem ako naše službe nisu imale podatke o oružanoj formaciji Srba na terenu, što je malo verovatno. ,ali da je veliki problem ako nisu imale podatke o njihovim aktivnostima i namerama, a posebno ako je kontrola nad njima ko zna u čijim rukama.

„Poseban problem je što su očigledno prištinske snage krenule u pripremljenu akciju, po svemu sudeći uz znanje bar nekih međunarodnih aktera, a da su naše službe bile na plandovanju, ili je neko u državi ignorisao njihove informacije. Najgore od svega je ako šetanje uniformisanih i naoružanih srpskih formacija na severu služi da podigne samopouzdanje i očekivanja srpskog stanovništva koja su urušena poraznim rezultatima Vučićevog samostalnog bavljenja Kosovom. Nepošteno je to prema tom našem unesrećenom narodu“, ističe naš sagovornik..

On smatra i daje vreme za diplomatsku akciju, ali koja nije standardno Vučićevo slikanje sa ambasadorima u Beogradu za domaću publiku.

„Potreban je rezultat, a ne poziranje. Prozirna je parola koju je Vučić uzviknuo na konferenciji za medije “nikad neću potpisati kosovsku nezavisnost”. Poziranje služi samo da se umota u celofan ubrzanje koje je proces dobio jučerašnjim puškaranjem. A to ubrzanje u praksi znači “nema Srba, nema ni problema, mirno Kosovo”. Od toga Vučićeva vlast nikad neće moći da se opere. Niko ne bi mogao“, zaključuje Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari