"Vučić zloupotrebljava stradanje srpskog naroda": Ponoš o mogućem obeležavanju Oluje u Loznici 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Srbija centra (Srce) Zdravko Ponoš izjavio je, povodom mogućnosti da vlast obeleži godišnjicu Oluje u Loznici, da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić time „zloupotrebio stradanje jednog dela srpskog naroda“ kako bi “pokrio još jedno stradanje na kome lično i predano radi”.

“Ako zaista namerava to da uradi ove godine, to će ipak biti najniže za čime je posegao. Za sada. Ako stvarno napravi taj kontramiting u Loznici, da li on to poručuje Lozničanima da se spreme na njegovu oluju?” rekao je Ponoš za portal Nova.

Ponoš je istakao da nikome ko je elementarno odgovoran ne bi palo na pamet da stradanje Srba prognanih iz Hrvatske tokom Oluje 1995. godine zloupotrebi u dnevnopolitičke svrhe, saopštila je stranka Srce.

“Tom stradanju današnji preobučeni radikali dali su nesebičan doprinos, kao i svim stradanjima srpskog naroda, od kada je (Vojislav) Šešelj ispilio radikale. Politika te družine je mnoge pripadnike ovog naroda i građane Srbije, a i regiona, zavila u crno. Ta politika je povampirena danas i na vlasti u Srbiji nastavlja posao koji su započeli 90-ih, posao raskućavanja Srbije”, ocenio je Ponoš.

Navodeći da je Vučić već „skoro uspeo da proćerda Kosovo“, Ponoš je ocenio da „sad od ostatka Srbije pravi rudarsku koloniju“, pri čemu i „i jedno i drugo umotava u patriotsku retoriku“.

Ponoš je podsetio da su se građani koji su prognani tokom Oluje godinama okupljali 4. avgusta u Crkvi Svetog Marka u Beogradu u znak sećanja na pobijene, a onda je, „po dolasku na vlast, Vučić odlučio da otme i prisvoji čak i taj dan sećanja i počeo da pravi okupljanje 5. avgusta, što je sasvim neprimereno”.

“To je dan koji Hrvati slave kao dan uspeha svoje akcije. A Srbi su se s razlogom okupljali dan ranije, na dan kad su prognani”, rekao je Ponoš i optužio Vučića da je je prethodnih godina počeo od tog događaja da pravi „putujuću manifestaciju na kojoj je u prvom planu veličanje“ kulta njegove ličnosti, a ne sećanje na stradale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari