Ponovo odložena vanredna sednica kosovske Skupštine 1Foto: N1

Vanredna sednica Skupštine Kosova, koja je nakon odlaganja bila zakazana za danas, a na kojoj je trebalo da bude doneta rezolucija kojom se zabranjuje da deo pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu bude razmena teritorija i izmena granice Kosova, zbog nedostatka kvoruma nije održana ni danas. Opozicione partije poručuju da su potrebni novi izbori, prenosi RTK.

U skupštinskoj sali se nalazilo samo 57 poslanika opozicionih partija pa je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao da ne postoji kvorum za početak rada sednice.

„U ovakvim okolnostima dužan sam da završim ovu sednicu, a za 14 časova pozivam članove Predsedništva Skupštine i šefove parlamentarnih grupa na zajednički sastanak“, rekao je Veselji.

Članovi Samoopredeljenja optužuju vladajuće partije za bojkot i smatraju da su potrebni novi izbori.

„Parlament ne funkcioniše jer vlast bojkotuje sednice parlamenta. Samo se kod nas dešava da vlada bojkotuje sednice. U jednoj zemlji gde vlast bojkotuje parlament treba ići na izbore“, rekao je Glauk Konjufca, poslanik „Samoopredeljenja“.

Predsednica „Alternative“ Mimoza Kusari Ljilja smatra da predsednik Kosova Hašim Tači kontroliše odluke vladajućih stranaka u parlamentu. Iz Demokratskog saveza Kosova poručuju da je odlaganje sednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o Rezoluciji kojom bi se predsedniku Tačiju zabranilo da pregovara o teritorijalnoj celovitosti Kosova potpuno besmisleno.

„Danas se svaka odluka donosi diktatom Hašima Tačija, imamo predsednika koji kontroliše vlast i koji menja teritorije, onda nam ne treba parlament u ovakvim uslovima. Ako mi kao parlamet ne uspemo da usvojimo ovu rezoluciju, onda treba da promenimo ustavno uređenje“, kaže Mimoza Kusari Ljilja.

Ako većinski poslanici nemaju volju da zaštite Kosovo, treba da dođu u parlament i da se izjasne da li su za rezoluciju ili protiv nje. Ako ne glasaju, to znači da nemaju nista protiv pregovora o granicama i teritoriji Kosova“, kaže Kujtim Šalja, iz Demokratskog saveza Kosova.

Vladajuće partije kritikuju opoziciju za odsustvovanje sa sednice o imenovanju pregovaračkog tima, koju je sazvala Vlada Kosova.

„Postoji nefunkcionalnost u parlamentu i to je za žaljenje, ali je sigurno da bojkot povlači bojkot, što ne donosi nikakvo dobro nikome.Treba da sarađujemo i da se ujedinimo kako bismo usvojili jedinstvenu platformu po svim tačkama u dijalogu“, rekao je Memlji Krasnići, iz Demokratske partije Kosova.

„Ima razlike između vlasti i opozicije. Sazvana je glavna sednica, pozivamo opoziciju da razgovaramo o pregovaračkom timu i platformi. Spremni smo da sarađujemo, da budemo jedinstveni, kao Kosovo. Oni nisu bili spremni na formiranje tima. Tražimo da jedinstven tim bude odobren u parlamentu“, kazao je Ahmet Isufi, iz Alijanse za budućnost Kosova.

Na zakazanoj vanrednoj sednici opozicioni poslanici su nameravali da ograniče ovlašćenja Hašimu Tačiju pred novi susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu. Osim vladajućih partija, sednici nisu prisustvovali ni opozicioni poslanici Teuta Rugova i Faton Topali kao ni poslanici Srpske liste.

Hoti pozvao sve poslanike da prisustvuju sednici

Šef Parlamentarne grupe Demokratskog Saveza Kosova Avdulah Hoti je pozvao sve poslanike Skupštine Kosova da učestvuju na današnjoj sednici na poziv opozicije, koja nije održana sinoć zbog nedostatka kvoruma,

Kako prenosi RTK, Hoti je pozvao poslanike da glasaju rezoluciju, koja zabranjuje predsedniku Tačiju da razgovara o pitanjima teritorije u dijalogu sa Srbijom u Briselu.

„Pozivam sve kolege iz Skupštine Kosova da dođu na sednicu da bi usvojili rezoluciju, da „Kosovo ne želi da razgovara sa Srbijom o razmeni teritorija“. To je najvažnija crvena linija u dijalogu“, napisao je Hoti na svom Fejsbuk nalogu.

Opozicija nije sinoć održala sednicu, i pored podrške NISMA (Inicijative).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari