Ponovo se najavljuje otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici - dodatno podgrevanje tenzija? 1foto: EPA/Djordje Savic

Godinu dana od odluke Skupština opštine Severna Mitrovica da se most na Ibru otvori za saobraćaj vozila, ova tema je ponovo pokrenuta na Kosovu.

Zamenik komandira Kosovske policije za Sever, Veton Eljšani, rekao je da će most Ibru biti otvoren vrlo brzo, prenosi KoSSev. Kako se navodi, Eljšani je u emisiji „Debatni kutak“ na Teve1 rekao da se sa nadređenima razgovara o tome kako to može da se uradi.

„Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će on biti otvoren. Jednom smo spomenuli da postoji mogućnost da se most otvori i da se ispuni blindiranim vozilima na određenom mestu, ali razgovaramo sa nadređenima kako to da se uradi. Smatram da za građane severa zemlje više nema mesta za brigu. Forma kako ćete otvoriti je malo drugačija, ali smatram da ćemo vrlo brzo imati ovaj most otvoren“, kazao je Eljšani prenosi Teve1.

Podsetimo, u aprilu prošle godine je Skupština opštine Severna Mitrovica donela odluku da se most na Ibru otvori za saobraćaj vozila.

Na ove reči Eljšanija reagovala je Srpska lista navevši da je ova najava režima kosovskog premijera Aljbina Kurtija apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu.

Kosovo online prenosi da SL navodi da bi to ujedno bio još jedan jednostrani potez koji nijedan Srbin u Severnoj Mitrovici i na celom Kosovu ne bi podržao, čime bi se, kako ističu, dodatno podgrejale tenzije i stvorile situacije za nastavak etnički motivisanih napada na Srbe.

Ponovo se najavljuje otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici - dodatno podgrevanje tenzija? 2
foto FoNet/Kossev

„Podsećamo da je trenutno stanje deo dogovora koji je postignut u Briselu između Beograda i Prištine. Ujedno naglašavamo da se saobraćaj trenutno normalno odvija iz južnog u severni deo grada iz četiri pravca, preko tri mosta i jednog lokalnog puta, te nema nikakve potrebe da se most, koji predstavlja neuralgičnu bezbednosnu tačku, na kojoj je bilo stotine međuetničkih incidenata i skoro hiljadu nasilnih upada sa juga na sever, otvori u ovom trenutku. Posebno, jer sada o bezbednosti na samom mostu brinu pripadnici Kfora iz sastava italijanskih jedinica Karabinjeri“, poručuju iz Srpske liste.

Oni su pozvali Kfor, Euleks, i predstavnike Brisela da reaguju, i spreče izazivanje još jedne krize.

„Pozivamo Kfor, Euleks ali i predstavnike Brisela da spreče Kurtija u izazivanju još jedne krize i stanu na put njegovom planu za progon Srba sa Kosova i Metohije. Pozivamo vas na hitno reagovanje i da javno ukažete režimu u Prištini da se otvaranje mosta ne može sprovesti bez saglasnosti Srba koji žive na severu Kosova i Metohije, posebno Kosovske Mitrovice. Među njima, mnogi su na tom mostu bili ranjeni, čiji su članovi porodica na tom mostu stradali, a mnogi Srbi prebegli iz južnog dela grada i koji se do danas nisu vratili u svoje domove. Zbog toga, od nekoliko hiljada Srba sada u južnoj Kosovskoj Mitrovici živi samo jedan sveštenik sa svojom porodicom pod stalnim nadzorom policije“, navode iz Srpske liste.

Na pitanje Kosova online upućenom misiji EU na Kosovu o ovom problemu, Euleks je naveo da s obzirom na to da se ovo pitanje odnosi na dijalog koji vodi EU, pregovori i sve odluke u vezi sa mostom u Mitrovici treba da se odvijaju u okviru Dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija i Kosova i Srbije.

Kako se dalje ističe u pisanom odgovoru dostavljenom redakciji Kosovo onlajna, „otvaranje mosta u Mitrovici je predmet dva sporazuma koje su strane postigle u okviru Dijaloga uz posredovanje EU 2015. i 2016“.

„Uprkos naporima EU u pružanju pomoći tokom godina, most je i dalje zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo pitanje koje se odnosi na Dijalog koji vodi EU, pregovori i sve odluke u vezi sa mostom treba da se odvijaju u okviru Dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija i Kosova i Srbije. EU nastavlja da poziva strane da bez odlaganja implementiraju sve nerešene sporazume o dijalogu, uključujući i Sporazum o mostu – i bez ikakvih preduslova ili veza sa nepovezanim pitanjima. EU ostaje spremna da olakša razgovore. EU takođe poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost terena i odvrate strane od sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije odnosa – što bi trebalo da bude njihov glavni prioritet“, naveli su iz Misije EU na Kosovu.

KoSSev podseća da su prve barikade na ovom mostu postavili su lokalni Srbi 2011. godine. Otvaranje glavnog mosta za saobraćaj predviđeno je Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, u okviru takozvane „revitalizacije mosta“. Ovaj dogovor su Kosovo i Srbija postigli 2014. godine, kako bi uklonili barikade i most osposobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari