Ponovo šetnja posvećena Oliveru Ivanoviću 1 Foto:Beta/ Luka Filipović

Udruženje „Jedan od pet miliona“ najavilo je da će u subotu, 18. januara organizovati novi protest u Beogradu koji će kako se navodi, biti posvećen „ubijenom lideru opozicije na Kosovu i Metohiju Oliveru Ivanoviću“.

Ivanović ubijen 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.“Nakon dve godine mi još uvek ne znamo nalogodavce tog događaja, ali nas svakoga dana podsećaju na to kome sve smeta drugačije, slobodno, demokratsko razmišljanje kakvo je Oliver imao. Sećanje na Olivera Ivanovića jeste u svima nama koji se svakodnevno borimo, bilo na ulici ili na druge načine. Sećanje na Olivera jeste u svima nama koji slobodno razmišljamo i zato Oliver Ivanović živi u svima nama“, piše u saopštenju.

Organizatori 59. protesta „Jedan od pet miliona“ su najavili da će okupljanje građana početi u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta odakle će krenuti u šetnju centralnim gradskim ulicama u znak sećanja na Olivera Ivanovića.

Podsetimo, prošle godine, protest organizovan u sredu 16. januara 2019. na dan godišnjice ubistva Olivera Ivanovića pod nazivom „Prvi od milion razloga za Olivera“, bio je, prema nekim procenama, i najmasovniji tokom demonstracija 2018/2019. Prema pak drugim procenama, najmasovniji skup u protestima održan je 29. decembra 2018. u Beogradu. Dan nakon šetnje za Olivera u januaru prošle godine, Srpska napredna stranka pokušala je da okupi više pristalica na skupu povodom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu. Nakon toga pokrenuta je kampanja „Budućnost Srbije“ kao odgovor na opozicione proteste „1 od 5 miliona“.

Zahtevi protesta prošlog januara bili su svrstani u tri grupe. U prvoj su bili – otkrivanje nalogodavaca i napadača na Borka Stefanovića, otkrivanje nalogodavaca i napadača na novinara Milana Jovanovića iz Grocke, otkrivanje nalogodavaca i ubica Olivera Ivanovića, smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Treba pomenuti i da je proteste sa zahtevom da se rasvetli ubistvo Ivanovića prvi pokrenuo Pokret slobodnih građana dok je na njegovom čelu bio Saša Janković. Oni su održali oko 32 protestna skupa ispred Predsedništva Srbije sa pitanjem ko je ubio Ivanovića tokom 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari