Popović: Za inovacije i tehnologiju oslonac SAD 1

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Skot ocenili su se danas da postoji veliki potencijal za saradnju Srbije i SAD u oblasti inovacija i visokih tehnologija.

Popović je istakao da su SAD jedne od lidera u inovacijama i visokim tehnonologijama u svetu i dodao da Vlada Srbije želi da se oslanja na iskustva iz Amerike kada je u pitanju razvoj inovacija i digitalne ekonomije u Srbiji.

Srbija želi saradnju na stvaranju povoljne klime za inovaciono preduzetništvo u Srbiji, kao i za povezivanje srpskog startap ekosistema sa američkim investitorima i širenje srpskih inovacionih firmi na američko tržište, rekao je Popović.

Skot je istakao da su SAD u proteklom periodu realizovale veliki broj projekata u cilju razvoja preduzetništva i dodao da su SAD spremne da nastave da pružaju podršku inovatorima i preduzetnicima u Srbiji.

Sjedinjene Države snažno podržavaju proces digitalizacije javne uprave u Srbiji, naveo je Skot, ocenjujući to kao efikasan mehanizam za povećanje transparentnosti rada državnih organa i sprečavanja korupcije.

Popović je ponovio stav Vlade Srbije da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije, kao i da će Srbija zadržati poziciju vojno neutralne države, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari