Oslobađajuća presuda Haškog tribunala Vojislavu Šešelju izazvala je ogromnu pažnju na društvenim mrežama i dovela do zapaženog rasta broja pratilaca i interakcija na Fejsbuk stranici lidera radikala, saopštila je danas agencija Kliping.


Za razliku od marta, kada su na Fejsbuku najpraćeniji političari bili Čedomir Jovanović i Boris Tadić, u aprilu su na prve dve pozicije dospeli Aleksandar Vučić sa 122.618 i Vojislav Šešelj sa 114.235 fanova, navodi Kliping.

U analizi se navodi da je u periodu od 31. marta do 6. aprila, potencijal velikog broja pratilaca jedino iskoristio lider radikala, na čijoj je stranici zabeleženo 171.502 interakcija, to jest sviđanja, deljenja i komentara.

Na drugom mestu je Čedomir Jovanović sa devet puta manje interakcija od Šešelja, dok su stranice Aleksandra Vučića i Borisa Tadića, bile mnogo manje atraktivne za pratioce, pošto je na Vučićevoj stranici zabeleženo 9.694, a na Tadićevoj 935 interakcija, izjavio je Ilija Vučević iz Klipinga.

Kada su Fejsbuk stranice političkih partija u pitanju, Srpska napredna stranka je sa 111.455 pratilaca prestigla Dveri na prvoj poziciji, a za njima slede radikali i demokrate, pokazalo je istraživanje.

Naprednjaci se na prvom mestu nalaze i po broju interakcija, pošto su u periodu od 31. marta do 6. aprila zabeležili 38.973 sviđanja, deljenja i komentara, što je za 1.000 više od Dveri, navodi se u analizi Klipinga.

Na osnovu analize društvenih mreža evidentno je da opozicione stranke, a pre svega radikali i Dveri, koriste dinamičnost, dostupnost i otvorenost Fejsbuka za promovisanje, s obzirom da opozicija ima manji pristup štampanim i elektronskim medijima u poređenju sa Srpskom naprednom strankom, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari