Porošenko: Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ukrajina ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je predsednik Ukrajine Petrar Porošenko u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i zahvalio se Srbiji na njenom stavu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Gojković i Porošenko ocenili su da evrointegracije predstavljaju zajednički prioritet i još jedan osnov saradnje Srbije i Ukrajine i izrazili su spremnost za razmenu iskustava u ovom procesu.

Gojković je ukazala da su bilateralni odnosi dobri i tradicionalno prijateljski, bez otvorenih pitanja i da su dve zemlje opredeljene za dalji razvoj i unapređenje saradnje, na političkom, ekonomskom planu, kao i u oblasti evrointegracija, saopšteno je iz parlamenta.

Gojković je rekla da postoji značajan prostor za razvoj međuparlamentarne saradnje i naglasila da je Narodna skupština spremna da doprinese unapređenju sveukupne bilateralne saradnje.

Ona je istakla da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, kao što Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Porošenko je istakao da između Srbije i Ukrajine nema otvorenih pitanja i da Ukrajina otvoreno podržava teritorijalni integritet Srbije.

On je naglasio da njegova zemlja ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da će podržati rešenje do kog se dođe mirno i dijalogom, u okviru međunarodnog prava i zahvalio se Srbiji na njenom stavu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Porošenko je pozdravio jačanje parlamentarne saradnje u cilju približavanja Srbije i Ukrajine i u tom kontekstu ponovio poziv predsednici Narodne skupštine da poseti Ukrajinu, koji je ona prihvatila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari