Portparol Evropske unije: Kosovo da se uzdrži 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas, povodom blokade srpskih institucija na severu Kosova, kako postoji problem i da je situacija prilično nestabilna, a da je glavna poruka Evropske unije kosovskim vlastima da izbegavaju jednostrane akcije i korake koje su nekoordinisane i mogu da doprinesu rastu tenzija i eskalaciji situacije.

„Mi se angažujemo sa partnerima na Kosovu i šaljemo ovu poruku i nadamo se da ćemo konačno moći da rešimo ovo pitanje tamo gde treba, a to pitanje pripada okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU“, rekao je Stano.

Upitan o sastanku potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina i predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je da nije najjasnije u čije ime o Srbiji i Rusiji govori Vulin, posebno u Moskvi, s obzirom da se Srbija kandidovala za članstvo u EU i pregovara o članstvu.

Stano je istakao kako se od Srbije očekuje da se uzdrži od intenziviranja veza i kontakata sa Rusijom.

„Predsednik Srbije i drugi članovi vlade konstantno ponavljaju i reafirmišu strateški izbor Srbije, strateški prioritet Srbije da se priključi EU“, rekao je Stano.

Portparol Evropske unije: Kosovo da se uzdrži 2
foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

On smatra kako svi znaju koji su principi pistupnog procesa i potencijalnog članstva u EU, a da to nije održavanje veza sa Rusijom kako se to radi uobičajeno, jer je Rusija zemlja koju vodi Putin i koja krši Povelju UN, međunarodno pravo i koja je napala sve principe i vrednosti na kojima je EU izgrađena.

„Očekujemo da će svi članovi Vlade Srbije poštovati obaveze koje je Srbija dobrovoljno preuzela na sebe kada je u pitanju pristupanje EU, proces pristupanja EU, uključujući i usklađivanje sa spoljnopolitičkim odlukama i delovanjem EU“, dodao je Stano.

Održavanje ili jačanje veza sa Rusijom u vremenu nelegalne agresije protiv ukrajinskog naroda, poručio je Stano, nisu kompatibilne sa vrednostima EU i pristupnim procesom.

On smatra i da izjave i akcije Aleksandra Vulina – koji je češće u Moskvi, a ređe u EU – idu protiv proklamovanog cilja Srbje da se pridruži EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari