Portparol EU: Ako imamo žarišnu tačku na evropskom tlu, između Kosova i Srbije, niko ne može da spreči incidente 1Foto: Twitter

Evropska unija poručilaje danas da je prioritet u slučaju Kosova i Srbije deeskalacija napetosti na terenu jer bi u suprotnom to moglo da ima posledice ne samo po Beograd i Prištinu nego i po region.

„Svaki put kada postoji lokalna nestabilnost, ona se izvozi u širi region. Ako imamo još jednu žarišnu tačku na evropskom tlu – između Kosova i Srbije – niko ne može da spreči nesrećne incidente. To je nešto što ni Evropa, ni Kosovo i Srbija niti region mogu sebi da priušte”, rekao je portparol EU Peter Stano.

Srpska lista saopštila je 5. novembra da će srpski zvaničnici u Skupštini, Vladi, lokalnoj samoupravi, policiji, sudu i drugim institucijama sa severa Kosova istputi iz njih, dok Vlada u Prištini ne povuče odluku o registarskim tablicama.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Stano je ponovio da tenzije između Prištine i Beograda umanjuju sva dostignuća koja su postignuta u okviru dijaloga i pozvao obe strane da preuzmu odgovornost i pronađu rešenje.

„EU pokušava da dovede Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i da se uključe u ozbiljan razgovor, jer je to jedini put koji partnere vodi ka evropskoj perspektivi”, poručio je Stano.

Portaprol EU je podvukao da kosovske vlasti treba odmah da preduzmu korake ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Ovo je obaveza (Prištine), a kontinuirani neuspeh podriva ne samo princip vladavine prava već i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, poručio je Peter Stano.

Poziv za formiranje ZSO su tokom vikenda ponovili i visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj, kao i američki State Department.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari