Portparol EU: Očekujemo punu saradnju od Srbije u procesuiranju Banjske 1foto: Prinstcreen/YouTube/ European Commission

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je danas da EU pozdravlja to što je Kosovo završilo istragu o napadu u Banjskoj i podiglo optužnicu, dodajući i da su očekivanja Brisela da Srbija u potpunosti sarađuje kako u istrazi, tako i u drugim pratećim procedurama.

Stano je na konferenciji za novinare podsetio da je EU uvek iznosila stav da svi odgovorni i uključeni u „brutalni napad“ u mestu Banjska moraju da odgovaraju pred pravosuđem.

Upitan da li će EU uticati na Srbiju da Kosovu izruči nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste i prvog na optužnici Milana Radoičića, Stano je ponovio da je pozicija EU jasna i da se od Srbije očekuje potpuna saradnja.

On nije želeo da komentariše sastanak ambasadora EU u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer se to nikad ne čini.

Nije potreban takav sastanak da bi naši partneri znali koja je poruka EU o tom pitanju. Ona je jasna i izneta u brojim prilikama, a to je da se od Srbije očekuje da potpuno sarađuje u istrazi napada od 24. septembra prošle godine i ako je potrebno da sarađuje i u privođenju odgovornih za taj čin, naglasio je Stano.

Rekli smo i onda, u septembru prošle godine, podsetio je Stano, da je taj napad predstavljao eskalaciju bez presedana i da će biti posledica kada sud na Kosovu bude razmatrao ovaj slučaj i odlučivao ko je kriv, odgovoran ili nevin.

Na pitanje da li EU sada čeka kraj pravosudne procedure da bi iznosila zaključke, iako je ranije govorio da će to učiniti po završetku istrage o Banjskoj, Stano je rekao da svaka istraga mora da se okonča adekvatnim pravosudnim procedurama.

Pravosuđe je nezavisno, nećemo ulaziti u to. Istraga je završena, podignuta je optužnica i sada je preizima sud. Kada taj proces bude okončan onda će se izvlačiti zaključci, objasnio je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari