Portparol Kfor: Iza nasilnih protesta u Zvečanu 29. maja stoje neke kriminalne grupe 1Foto: KFOR facebook

 

Portparol Kfora Andrea Galijeni izjavio je danas da iza nasilnih protesta u Zvečanu 29. maja stoje neke kriminalne grupe.

Kao što su ovi događaji dokazali, situacija može da eskalira do velikog stepena nasilja, pa je veoma važno da sve strane uzmu u obzir posledice i rizike svojih postupaka, rekao je Galijani na konferenciji za novinare.

On je podvukao da odgovornost za tenzije na severu Kosova treba da snose obe strane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jedna strana sama donosi odluke ne vodeći računa o stepenu bezbednosti, dok druga reaguje nasilnim akcijama, objasnio je Galijeni.

Upitan o grupama koje su napale pripadnike Kfora 29. maja u opštini Zvečan, on je rekao da kosovska policija treba da ih uhapsi i kazni meritornim kaznama.

Ljudi u severnom delu trebalo je da protestuju mirno, ali nažalost postoje neke kriminalne grupe. Odgovornost policije je da pronađe te kriminalne grupe, istakao je Galijani.

On je ocenio da se situacija na severu Kosova smiruje iz ugla bezbednosti.

Kada je sve ovo počelo, dakle nekoliko dana pre 29. maja, ne mogu da kažem da je bilo koordinacije jer je to bila jednostrana akcija koju su preuzele institucije Kosova, da gradonačelnici nasilnim putem uđu u opštine, rekao je Galijani.

Galijani je istakao da su se kasnije unapred organizovali i bili angažovani, pa je 29. maja intervenisano između strana.

Lokalno srpsko stanovništvo od 29. maja svakodnevno protestuje u tri opštine na severu Kosova, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zbog odluke kosovskih vlasti da 26. maja nasilnim putem preuzme opštinske zgrade kako bi novi albanski gradonačelnici počeli da rade.

U tim zgradama funkcionišu i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, što je dodatno izazvalo nezadovoljstvo Srba na severu, a jedino u Severnoj Mitrovici postoji odvojena zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i zato jedino u toj opštini do sada nije bilo protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari