Poruka princa Filipa Karađorđevića sa Cera 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Princ Filip Karađorđević od Srbije i Jugoslavije prisustvovao je 19. avgusta državnoj ceremoniji u Tekerišu kojom je obeleženo 110 godina od Cerske bitke.

Princ Filip Karađorđević je podsetio da je vrhovni komandant srpskih snaga bio njegov pradeda, prestolonaslednik Aleksandar (kasnije kralj Aleksandar I), sa načelnikom generalštaba vojvodom Radomirom Putnikom, te da je to bila velika pobeda srpske vojske nad znatno nadmoćnijim neprijateljem, i prva saveznička pobeda u Velikom ratu, koja je došla u trenutku dok su ostale članice Antante gubile bitke na drugim frontovima.

„Pre 110 godina, na Ceru, srpski narod je imao dostojnu vojsku, vojska je imala dostojnu komandu, komanda je imala dostojnu vladu, vlada je imala dostojnog kralja, kralj je imao dostojan narod! Bila je to zemlja dostojnih! I njima odajemo poštu i zahvalnost. Zbog njih smo dužni da danas razmišljamo i o dostojnosti, i o dostojanstvu“ poručio je princ Filip Karađorđević.

„U bici kod Tekeriša sukobili su se David i Golijat, i kao u biblijska vremena pobedio je David. Pobedio je jer je na njegovoj strani bilo i pravo i pravda, i Bog i narod. Tada smo bili jaki, očeličeni mladom ali snažnom demokratijom, svesni sebe i svog mesta u svetu i u istoriji. Kod Tekeriša je naša vitalnost odnela pobedu i nad neprijateljem i nad našim slabostima. Pre nego što su porazili neprijatelja, naši preci porazili su zlo u sebi, pobedili su strah i sebičnost. Zato je njihova pobeda tako svetla. Zato se osećamo velikim i kada to nismo, nadajući se da ćemo se kad treba pokazati onakvim kavim se osećamo. Veličina predaka i njihova žrtva opominju nas na naše obaveze prema državi i narodu“ zaključio je princ Filip Karađorđević, a prenosi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima njegovog kabineta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Princ Naslednik Filip Karađorđević 🇷🇸 (@princfilipodsrbije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari