Li Mingfoto BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Uvek stojimo uz Republiku Srbiju, razumemo se i poštujemo, istakao je ambasador Li Ming, povodom 75. godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

„U Kini, širom zemlje, 1,4 milijardi ljudi proslavlja 75. godišnjicu od osnivanja Narodne Republike Kine. Kina je drevna država sa civilizacijom koja je duža od 5.000 godina, ali od Prvog opijumskog rata, Kina je bila slaba i podeljena sve do 1949. godine, kada je Komunistička partija Kine oslobodila zemlju. Naročito nakon reformi i otvaranja pre 40 godina, Kina je ostvarila velika dostignuća u ekonomiji i drugim oblastima. Sada, pod vođstvom predsednika Si Đinpinga, Kina ulazi u novu fazu razvoja“, istakao je Li, ambasador Kine u Srbiji, u razgovoru za RTS.

Ambasador dodaje da je budućnost Kine svetla i ocenjuje da je to vredno slaviti ne samo u Kini.

„Bićemo srećni da ovo proslavimo zajedno sa našim najboljim prijateljima, Republikom Srbijom, jer zajedno možemo raditi ka još svetlijoj budućnosti i postići mnogo“, rekao je Li.

U proteklih više od 10 godina, navodi, Kina i Srbija su sarađivale blisko i ostvarile su mnoge velike projekte, koji su obostrano korisni.

„Veoma sam ponosan na ta dostignuća, uključujući prvu železnicu, prvi auto-put i most koje su kineske kompanije ikada izgradile u Evropi. Dakle, odnosi između Kine i Srbije su već postavili dobar uzor za druge zemlje u svetu, ne samo u Evropi“, smatra ambasador.

Prema njegovoj oceni, Srbija je prozor i kapija za evropske zemlje, zato što uživa pogodan geografski položaj i povezana je sa svim delovima Evrope i Azije.

“Kina u potpunosti razume suverenitet, nezavisnost, dostojanstvo i teritorijalni integritet Republike Srbije. Uvek stojimo uz Republiku Srbiju i razumemo se i poštujemo. Zato što razumemo da su ovo osnovna načela koja vode odnose između zemalja“, zaključio je ambasador Li Ming, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari