Poseta britanske ambasadorke Užicu 1Foto: Danas

Šan Meklaud, ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, boravila je danas u Užicu i razgovarala sa čelnicima grada. 

Ona je posetila izložbu fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“, pukovnika Nika Ilića, vojnog atašea Ambasade Velike Britanije u Srbiji, koja je priređena u užičkom Narodnom muzeju, u saradnji sa tom Ambasadom, a povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata i podsećanja na zajedničku britansko-jugoslovensku (srpsku) saradnju.

Obišla je i staru hidrocentralu „Pod gradom“ na reci Đetinji, prvu takve vrste u Evropi i drugu u svetu, koja je izgrađena 1900. godine, po Teslinim principima polifaznih struja, samo pet godina posle takve centrale na Nijagari u SAD.      

„Ja sam prva žena britanska ambasadorka u Beogradu i drago mi je da Užice prvi put u istoriji ima gradonačelnicu“, kazala je ambasadorka i zahvalila se na dobrodošlici. 

Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević je rekla da je sa gošćom razgovarala o zaštiti životne sredine i da se nada da će biti osmišljen zajednički projekat u toj oblasti, te da će ambasadorka ponovo biti gošća Užica do kraja ove godine. 

Prilikom ambasadorkinog obilaska stare hidrocentrale, kojim gazduje EPS, novinarima nije bilo dozvoljeno da priđu tom objektu, kako bi ispred njega uzeli izjavu ambasadorke.

Po tvrdnji radnika obezbeđenja, to nije dozvolio direktor užičkog ogranka EPS-a za obnovljive izvore energije. Prvobitno obrazloženje je bilo da ulazak novinara nije prijavljen i da se ne dozvoljava zbog epidemije korona virusa, a potom da to ne dozvoljava navedeni direktor, jer su u toku radovi na jednom od agregata centrale. Bez uspeha je bio pokušaj predstavika gradske vlasti da se to novinarima omogući.  

Zbog te zabrane, novinari su nameravali da napuste taj događaj, ali su, iskazujući poštovanje prema ambasadorki, koja je prvi put u Užicu, ostali izvan dvorišta centrale, sačekali gošću i zabeležili njenu izjavu. 

Inače, novinarima je bilo omogućeno da prate ambasadorkine posete Skupštini grada i Narodnom muzeju. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari