"Most na Ibru neće biti otvoren, akteri napada u Banjskoj će morati da odgovaraju": Šta poseta NATO zvaničnika donosi Beogradu i Prištini? 1Foto FoNet Milica Vučković

Prilikom posete Beogradu i Prištini, pomoćnik generalnog sekretara NATO, Boris Ruge je predsednika Srbije podsetio na obavezu procesuiranja odgovornih za napad u Banjskoj, dok je predsednici Kosova naglasio da je potrebno uzdržati se od jednostranih poteza poput potencijalnog otvaranja mosta na Ibru. Dok isticanje Banjske predstavlja ponavljanje postojećih zahteva Zapada, zbog stava NATO prema Prištini most na Ibru najverovatnije neće biti otvoren, smatra Miloš Pavković iz Centra za evropske politike.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO, zadužen za politička pitanja i bezbednosnu politiku, Boris Ruge se u okviru posete Balkanu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Sastanci Rugea sa Vučićem i Osmani ticali su se kako regionalne bezbednosti tako i odnosa Srbije i Kosova.

U razgovoru sa Vučićem, Ruge je pored opšteg bitanja bezbednosti naglasio problem odgovornosti za incident u Banjskoj i protest u opštini Zvečan prilikom kojeg je došlo do sukoba Srba sa Kosova sa pripadnicima Kfora.

„Dobra razmena sa predsednikom Vučićem o odnosima NATO i Srbije za koje se nadamo da će se produbiti. Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, uključujući trajnu bezbednost na Kosovu. NATO očekuje da Srbija pomogne da se obezbedi puna odgovornost za nasilne akte u maju i septembru“, napisao je Ruge u objavi na društvenoj mreži X.

Dan pre sastanka sa Vučićem, Ruge je u susretu sa Osmani rekao da je ponosan na dugogodišnje održavanje bezbednog okruženja na Kosovu, ali dodao da je potrebno da Kosovo ne nastavlja sa jednostranim potezima.

„NATO je ponosan što je obezbedio bezbedno i bezbedno okruženje za sve na Kosovu već 25 godina. Danas smo predsednica Kosova Vjosa Osmani i ja sagledali ono što je postignuto. Na mostu preko Ibra, podvukao sam stav NATO-a da odluke moraju da se donose kroz dijalog i na koordinisan način“, napisao je u objavi Ruge nakon sastanka sa Osmani.

Govoreći o potezima koje je vlada u Prištini do sada preduzimala, Ruge je rakao da je “od suštinske važnosti da se svi akteri uzdrže od jednostranih deklaracija i akcija koje bi mogle izazvati tenzije”.

Kako je rekao, to je ključna stvar za dugotrajnu bezbednost na Kosovu, od koje bi korist imali svi građani i sve zajednice, ali i za regionalnu stabilnost.

Isticanje sukoba u Banjskoj predstavlja ponavljanje zahteva

Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković kaže za Danas da su poruke koje je Ruge uputio Vučiću samo ponavljanje zahteva koji stoji još od prošle godine.

"Most na Ibru neće biti otvoren, akteri napada u Banjskoj će morati da odgovaraju": Šta poseta NATO zvaničnika donosi Beogradu i Prištini? 2
foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

“Što se tiče incidenata u Banjskoj i protesta u opštini Zvečan, i NATO i svi drugi zapadni partneri su jasno u svakoj prilici isticali da se očekuje odgovornost za sve ljude koji su umešani u incidente, kao i da se očekuje da ih Srbija procesuira”, kaže Pavković.

On sukob u Banjskoj ističe kao posebno važnu prekretnicu jer za međunarodnu zajednicu predstavlja nešto potpuno nedopustivo.

“Zbog toga će se očekivati da Srbija tu bude kooperativna kako bi mogla da računa na bilo kakvu podršku i saradnju sa NATO paktom”, pojašnjava Pavković.

Sa druge strane, Pavković u Rugeovom naglašavanju štetnosti jednostranih poteza, poput potencijalnog otvaranja mosta na Ibru, vidi jednako jasan stav međunarodne zajednice i prema kosovskim vlastima.

“Kada govorimo o sastanku sa Osmani, tu je svakako fokus na otvaranju mosta na Ibru i naporima kosovske vlade da to uradi bez koordinacije i bez saglasnosti i srpske zajednice, i Srbije, ali i međuanrodne zajednice. Međunarodna zajednica je bila prilično jasna u tim osudama i tome da je protiv takvih poteza”, kaže Pavković.

Nije se ostalo samo na osudama, do otvaranja mosta neće doći

Ipak, naš sagovornik smatra da ovog puta stvari nisu iste kao i nakon prethodnih jednostanih poteza prištine poput ukidanja dinara i zatvaranja poslovnica pošte, jer reakcija međunarodne zajednice nije ostala samo na osudama.

“Konkretno, misija Kfora je ojačala svoje prisustvo na mostu i poslala dodatan kontigent vojnika. Zbog toga je u ovom trenutku Kurtiju teže, pa skoro i nemoguće, da otvori most, osim ako bi hteo da uđe u neku direktnu konfrontaciju sa snagama Kfora i NATO paktom”, tvrdi Pavković i dodaje da, koliko god Kurti bio “usijana glava”, on smatra da na taj potez nije spreman.

Pavković kao ključnu stvari vidi preventivnu reakciju Kfora nasuprot pukom reagovanju nakon što vlada u Prištini povuče potez.

“Sada konkretno, mislim da je pitanje mosta završeno i da neće doći do otvaranja”, kaže Pavković uz napomenu da to jeste u neku ruku nezahvalno predviđanje.

Zbog toga, smatra naš sagovornik, manevarski prostor Prištine je zaista smanjen, a ukoliko bi se odlučili za tako ekstreman potez, zaključuje on, to bi automatski povuklo i neki viši stepen konfrontacije pre svega sa NATO paktom ali i sa zapadnim saveznicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari