Novinar iz Prištine o poseti šefa CIA: Dolasku prethodila dva upozorenja Srbiji i Kosovu 1foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Novinar iz Prištine Džezair Daši kaže za Danas da šef CIA Vilijam Berns, koji se trenutno nalazi na Kosovu, došao na Zapadni Balkan da poruči „bezobzirnim i avanturističkim liderima koji traže glasove u Srbiji, Bosni i na Kosovu da SAD neće dozvoliti da bezbednost bude ugrožena“.

Berns je danas sleteo u Prištini, a mediji su preneli da je obavio razgovore sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u zgradi Predsedništva. Pre toga Berns je bio u Beogradu, kao i u BiH, gde je razgovarao sa zvaničnicima oba entiteta.

Daši kaže da je previše očigledno da iz bezbednosne perspektive Sjedinjenih Država Zapadni Balkan – „region sa dva koloseka“.

„Sa jednim kolosekom koji izaziva stalnu glavobolju i zabrinutost u smislu moguće eskalacije, odnosno Srbija sa svojim stiskom nad srpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini i severu Kosova. Što se tiče poslednja dva, verujem da su poseti šefa CIA-e prethodila dva nedavna upozorenja koja su stigla iz SAD prema Srbiji i Kosovu“, kaže Daši.

Navodi da pomoćnik sekretara Džim O’Brajen je bio izričit u svom pozivu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću – „da uveri… da nema paravojnih ili vojnih iznenađenja“ za koje, dodaje, postoje istinite indicije  i obaveštajni podaci da bi „Radočićeva paravojna formacija mogla da pokuša da napadne sever Kosova“.

Daši kaže da vežbe „paravojne formacije Milana Radoičića“ nikada nisu prestale, te da Zapad pouzdano zna da one sežu do državnih struktura Srbije.

„Šef CIA, naravno, poseduje sve te podatke i možda je Vučića obavestio o posledicama“, navodi.

Daši navodi da je kosovska predsednica Vjosa Osmani upravo u poslednjih nekoliko dana dobila pisani izveštaj „o mogućim pretnjama po živote američkih vojnika KFOR-a” u kontekstu „najava otvaranja mosta na Ibru tek tako, ne uzimajući u obzir međunarodne bezbednosne aktere Kosova, odnosno snaga NATO-a.“

Osmani je, dodaje sagovornik Danasa, ogorčeno javno postavila pitanja „u čijem je interesu da se kosovska policija suoči sa američkim vojnikom?“. Ovo poslednje pitanje je zaista bio glasan odgovor“.

„Dakle, u svetlu ove velike zabrinutosti, šef CIA je vrlo obrazovan da ponudi bezobzirnim i avanturističkim liderima koji traže glasove u Srbiji, Bosni i na Kosovu, da SAD neće dozvoliti da bezbednost bude ugrožena“, zaključuje Daši.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari