Poslanica Srca: Šta građani imaju od ustupaka evrointegracijskom putu? 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Narodna poslanica i potpredsednica Srbija centra dr Tijana Perić Diligenski izjavila je da je Srbija u evrointegracijskom zastoju i da „nemamo čime da se pohvalimo“.

„Sa jedne strane se distanciramo od EU, a sa druge jačamo personalne veze sa pojedinim šefovima država članica EU. Tako jedna mala Srbija, zaglavljena u evrointegracijskom procesu, treba da daje transfuziju i infuziju nemačkoj ekonomiji i kupuje Rafale po cenama koje nisu preferencijalne nego iznad tržišnih. Šta građani imaju od ovih ustupaka na evrointegracijskom putu?“ rekla je Perić Diligenski na Odboru za evropske integracije.

Povodom Izveštaja o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU Perić Diligenski je napomenula da je „sramotna statistika da samo 28 odsto od planiranih normativnih aktivnosti bude usvojeno. To pokazuje da naše vlade u kontinuitetu imaju preveliku ambiciju i visoko mišljenje o sebi, a malu kondiciju. Mnogo je toga započeto, a učinak na kraju uvek bude loš“.

Što se tiče oblasti borbe protiv korupcije Perić Diligenski je navela da je ta tema „plač majke božije“.

„Obuke i samo obuke kao normativne aktivnosti. Očekujem da tužilaštva mogu da smisle nešto kreativnije. Te obuke koštaju mnogo, ne samo iz budžeta, već i međunarodne institucije finansiraju te obuke. Logično bi bilo da kad se toliko novca, vremena i resursa uloži da se očekuju neki rezultati. Sama ministarka Miščević je rekla da rezultati nisu merljivi. Oni samo u pravosuđu jesu merljivi. Mere se kroz dva kriterijuma – broj osuda za korupciju, i broj procesuiranih slučajeva“.

Ona je istakla da sektor unutrašnje kontrole MUP-a kao normativnu aktivnost u ovom izveštaju navodi nabavku vozila.

„To je sramotno. Njihova nadležnost je da otkriva i suzbija korupciju policijskih službenika na radu i u vezi sa radom. Da bi to radila potrebno je da sprovodi testove njihovog integriteta, procenjuje rizike od korupcije i vrši procenu njihove imovine“.

Prema njenim rečima Narodna banka Srbije ne može da „dobaci do sprovođenja obuka i vebinara kao „glavne normativne aktivnosti“ usaglašavanja sa evropskim Akijem (Acquis)”.

„Narodna banka priznaje da je njen glavni domet evropskoj birokratiji obučavanje i sprovođenje kurseva za zaposlene. To je toliko paradoksalno da Top lista nadrealista to ne bi smislila“, zaključila je Perić Diligenski, a prenosi Srbija centar u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari