Poslanici Dveri predlažu deklaraciju o pravima trudnica 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok predala je danas u skupštinsku proceduru predlog deklaracije o pravima trudnica i porodilja, saopštio je predsednik Dveri Boško Obradović i najavio da ta stranka od sutra pokreće peticiju za zaustavljanje nasilja i okretanje pozitivnim primerima.

Obradović je rekao da se deklaracijom traži poštovanje zagarantovanih prava trudnica i porodilja, zabrana otpuštanja trudnica i porodilja sa posla, kvalitetnija ishrana i bolja higijena u porodilištima, smanjenje troškova održavanja trudnoće i ukidanje akušerskog nasilja i maksimalna podrška dojenju.

Povodom najavljene sednice parlamenta o nasilju, Obradović je podsetio na preporuke Vladi Srbije o prevenciji nasilja koje su predali još u decembru, kao i na zahteve za vanredne sednice nadležnih skupštinskih odbora koje još nisu zakazane, saopšteno je iz Dveri.

Navodeći da će narednih dana predati još dve preporuke koje se tiču hitnih reformi u oblasti prosvete i medija u Srbiji, Obradović je kazao da će na Kolegijumu Skupštine koji se očekuje u sredu, predložiti da se sve tri preporuke nađu na dnevnom redu najavljenog skupštinskog zasedanja.

„Naši novi predlozi podrazumevaju novi zakon o zaštiti i digitalnoj bezbednosti dece, ukidanje rijaliti programa i svake reklame zločina i nasilja na medijima, zabranu nasilnih sadržaja na medijima i društvenim mrežama uopšte, povratak poštovanja autoriteta profesora, kao i neradnu nedelju u privatnom sektoru“, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari