Ima li istine u tvrdnji Miloša Jovanovića da u Skupštini Srbije nema gospodskog ponašanja? 1Foto: FoNet/Milica Vučković, Ilustracija: Danas

Poslanici vlasti i opozicije slažu se sa Milošem Jovanovićem, šefom poslaničke grupe Novi DSS, da parlamentu Srbije nedostaje malo gospodskog ponašanja. Međutim, krivicu za takvo ponašanje vlast prebacuje na opoziciji, i obrnuto. I jedni i drugi tvrde da ne žele da budu džak za udaranje, ali najveću krivicu za gubljenje dostojanstva parlamenta smatraju, snosi Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije.

Komentarišući odlaganje početka sednice o litujumu zbog odluke većine da ne da kvorum za početak sednice Jovanović je rekao da su „igrarije naše parlamentarne prakse detinjaste“.

„Nama očigledno fali malo gospodskog ponašanja. Nije bilo razloga da gubimo sat vremena. Praksa koja je dosta detinjasta, nismo u osmom razredu, odrasli smo ljudi, kad smo već svi prihvatili sednicu, nije bilo razloga da se ne krene na vreme“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je problem vlast koja po svaku cenu hoće da izgura priču o eksploataciji litijuma, a nema argumente. Ovo se radi za strance, ne za nas, Srbija od ovoga neće imati ništa.

„Zbog sistema vlasti SNS, na korupciju ode do šest puta više nego projektovana suma koja bi se slila u budžet. Fudbaleri malo poznatiji toliko dobiju za transfer, mala cifra u odnosu na rizike, daleko je od cifre koja bi mogla da opravda zanos Vučića i Brnabić“, naveo je lider NDSS i dodao da svako rudarstvo zagađuje, ali ovo nije pustara, već naseljeno područje, izuzetno plodno, izuzetno bogato vodom.

Kada imate sve to u vidu, rekao je Jovanović, onda čovek treba da bude ozbiljno lud ili pokvaren, potkupljen, da bi krenuo u realizaciju obog projekta“.

Ima li istine u tvrdnji Miloša Jovanovića da u Skupštini Srbije nema gospodskog ponašanja? 2
Foto: Printskrin/Youtube/ParlamentSrbija

„Gospodin Jovanović i ja imamo različto gledanje na “gospodsko ponašanje” u to sam sigurna. Ako govori o ponašanju koje podrazumeva skidanje kravate u plenumskoj sali u sred sednice o Kosovu i Metohiji, onda ne fali. Objektivno, fali civilizovane rasprave, fali kućnog vaspitanja, fali argumenata i neophodno je promeniti diskurs i narativ. Sa pozicije predsednice poslaničkog kluba Ivica Dačić-SPS tvrdim da moje uvažene koleginice i kolege nikada nisu bili skloni ponašanju koje degradira ovu instituciju“, ističe za Danas Snežana Paunović, šefica poslaničkog kluba SPS.

Ima li istine u tvrdnji Miloša Jovanovića da u Skupštini Srbije nema gospodskog ponašanja? 3
foto FoNet Ana Paunković

Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke, međutim smatra da ton i atmosferu u parlamentu određuje ponašanje predsednice skupštine i pripadnika vladajuće većine koju čine poslanici iz redova SNS-a i njihovih satelitskih stranaka.

„Istina je da u tim redovima nedostaje gospode, pa samim tim i gospodskog ponašanja. Možda bi se i sam Milenko Jovanov, Marjan Rističević, Dejan Bulatović ili Radoslav Milojičić Kena pristojnije ponašali u parlamentu kada bi smeli od Aleksandra Vučića. Ali ne smeju, jer ih ovaj prati preko svojih šest televizora u kabinetu“, kaže Rakićeva.

Prema njenim rečima Vučić je veoma visoko podigao lestvicu kada je vređanje i omalovažavanje političkih neistomišljenika u pitanju.

„Upravo je Vučić u politički govor uveo reči poput „idioti“, „ološ“, „šljam“, „lažovi“ kada se obraća domaćim i stranim političarima, a Ana Brnabić i Milenko Jovanov ga samo oponašaju u okviru svojih skromnih mogućnosti“, napominje poslanica DS.

Ima li istine u tvrdnji Miloša Jovanovića da u Skupštini Srbije nema gospodskog ponašanja? 4
Printskrin RTS

Prozvani Radoslav Milojičić Kena, odnedavno poslanik Srpske napredne stranke, ipak smatra da je Jovanović slušao svoje prijatelje iz opozicije kada je došao do zaključka da parlamentu nedostaje gospodsko ponašanje.

„I u pravu je, mi kao poslanici SNS uvek govorimo argumentovano i ozbiljno, svesni činjenice da zastupamo i naš narod, a i našeg predsednika Aleksandra Vučića. Ali mora da bude jasno i opoziciji, a i vašem i drugim Šolakovim medijima da mi nismo vreće za udaranje i da nećemo nemo posmatrati vređanje nas, predsednika, njegove porodice i naroda koji predstavljamo, samo je razlika u tome da sve što mi govorimo i radimo je u interesu Srbije. A sve što radi Šolakova opozicija je protiv Srbije“, izričit je Milojičić, dok Slobodan Ilić, poslanik stranke Srbija centar, smatra da smo već godinama svedoci da vladajuća SNS-SPS većina svesno umanjuje ugled institucije parlamenta.

Ima li istine u tvrdnji Miloša Jovanovića da u Skupštini Srbije nema gospodskog ponašanja? 5
Printskrin Srbija centar

I to, kako kaže, čini stalnim iznošenjem gomile laži i napada na predstavnike opozicije, nepristojnim rečnikom i stalnim dobacivanjem poslanicima koji govore.

„Kada dođu ministri Vlade Srbije njima se daje pravo da satima pričaju o stvarima koje nisu na dnevnom redu i tako opstruišu rad skupštine kao da su oni iznad Narodne skupštine, a ne kao što bi trebalo da budu tu da odgovaraju na pitanja poslanika, jer je skupština njih izabrala. Sve to vlast radi da bi narod stekao utisak da Skupština ni o čemu ne odlučuje, da se tamo me vodi ozbiljna diskusija i da je to neka vrsta rijaliti programa. Cilj ove vlasti je da obesmisli sve institucije države i da narod stekne utisak da je bitan samo Aleksandar Vučić i da samo on o svemu odlučuje“, napominje Ilić.

Sa liderom NDSS slažu se i Vladimir Đorđević, poslanik POKS-a, ali i Aleksandar Pavić iz MI, snaga naroda. Đorđević napominje da Jovanović sigurno nije mislio na celokuoni sastav Skupštine, već na one koji su tu zalutali, a Pavić dodaje da je odavno golim okom vidljivo većini onih koji prate parlament da tu nema gospodskog ponašanja.

Ima li istine u tvrdnji Miloša Jovanovića da u Skupštini Srbije nema gospodskog ponašanja? 6
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

I Pavle Grbović, poslanik Pokreta slobodnih građana, kaže da je nažalost očigledan višak primitivizma i šibicarenja u parlamentu, ali i manjak osnovne kulture i vaspitanja.

„To je prilično žalosna činjenica, jer bi Narodna skupstina morala da bude dostojni reprezent građana Srbije, a oni nisu ni primitivni ni nevaspitani. Međutim, to što se poslanici vlasti ponašaju na nedostojanstven način gazeći ugled institucija, nije i ne sme biti razlog da mi svoje ponašanje usklađujemo prema njima“, kaže lider PSG.

Dodaje da da će se posanici Pokreta slobodnih građana i on lično uvek  ponašati onako kako treba da se ponašaju autentični predstavnici građana, u skladu sa značajem institucije, a ne stanjem u kom se ona danas nalazi, i na način koji će prezentovati našu viziju delovanja u boljoj i pristojnijoj Srbiji.

„To nije naročito popularno niti će doneti brojne naslovne strane, ali to je jedini put za promene“, napominje Grbović.

Ima li istine u tvrdnji Miloša Jovanovića da u Skupštini Srbije nema gospodskog ponašanja? 7
Foto: Printscreen/NovaS

Komentarišući izjavu Miloša Jovanovića Bojan Pajtić, profesor novosadskog univerziteta smatra „da je gospodin Jovanovic bio namerno blago ironičan.

„U Skupštini, nažalost, parlamentarna većina često ne pokazuje ni elementarnu pristojnost. Od gospodstva su svetlosnim godinama daleko“, zaključuje Bojan Pajtić.

Sličan stav imaju i dvojica bivših poslanika. Đorđe Miketić, nekadašnji poslanik stranke Zajedno, kaže da se parlament tendenciozno urušava i banalizuje od strane većine, kako bi se građanima ogadila politika i svaki društveni angažman.

„To je razorno za svako društvo. Nažalost, u tome imaju pomoć pojedinih opozicionih poslanika. Ako je na to mislio Miloš Jovanović, slažem se, kaže Miketić, a Ivan Kostić, novi predsednik Dveri, kaže da dok god Skupštinu Srbiju vode ljudi kao što je Ana Brnabić, skupštinska arena će i dalje biti prostor od koga će građani Srbije osećati stid i sramotu zbog ponašanja izabranih narodnih predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari