Poslanici najavili da će glasati o izmenama Kodeksa 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Poslanici Skupštine Srbije najavili su da će podržati izmene Kodeksa ponašanja, a posebno su zadovoljni što će se u ocenu rada skupštine uključiti profesori etike.

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić istakao je da je unapređenje Kodeksa „značajan iskorak za kvalitet rada Narodne skupštine“, a posebno je pohvalio predlog da tri člana buduće Komisije budu birana iz redova profesora.

Za njega je jedino neprihvatljiva „diskriminacija nedržavnih univerziteta“.

„Gle paradoksa, državni univerzitet u Novom Pazaru treba da predloži profesora etike. Univerzitet koji je simbol korupcije, simbol neetičnosti, simbol nemoralnosti u ovoj zemlji, sada oni treba da predlože kandidata za komisiju, za etički odbor koji će ovde da donosi odluke o izjavama i ponašanju narodnih poslanika. To je manjkavost ovog predloga“, rekao je Zukorlić.

Poslanik SDPS-a Muamer Bačevac takodje je pohvalio uvodjenje mehanizma davanja mišljenja o povredi Kodeksa od strane komisije kao i obavezu objavljivanja mišljenja na sajtu Skupštine.

Života Starčević iz Jedinstvene Srbije rekao je da će njegova poslanička grupa glasati za izmene, ali da nije sve do Kodeksa, „nego je do ljudi“.

„Ne postoji taj kodeks i ne postoji taj poslovnik o radu narodnih poslanika koji će sprečiti neka neželjena ponašanja“, rekao je Starčević.

I Elvira Kovač iz saveza vojvođanskih Mađara rekla je da je primena Kodeksa u poslednjih devet meseci potrdila da je dosledno poštovanje pravila ponašanja presudno za podizanje nivoa političke odgovornosti.

Ona je izrazila nadu da će usvojene izmene pomoći da Srbija dobije bolju ocenu GRECO u oktobru.

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandar Martinović izjavio je ranije da su nove izmene predložene zbog preporuka eksperata iz Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) i iz OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari