Poslanici o aferama i kriminalu: Kako teče zasedanje o novoj vladi 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poslanici Skupštine Srbije su, tokom današnje sednice parlamenta, na kojoj se razmatraju amandmani podneti na izmene i dopune Zakona o ministarstvima, govorili o organizovanom kriminalu i korupciji, spominjali uhapšenog vođu kriminalnog klana Veljka Belivuka, slučaj Darka Šarića, afere, 24 sporne privatizacije, a nizale su se i uvrede.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević je rekao da 25 ministarstava predlaže ista vlast koja je 1998. godine sačinila Vladu sa 37 ministarstava.

“Što veći broj ministarstava, to veća krađa i to je najosnovnija formula za ovoliki broj ministarstava”, rekao je Milivojević.

On je amandmanom predložio da se formira Ministarstvo za organizovani kriminal i korupciju na najvišem nivou i kao razlog za taj predlog naveo svedočenje šefa kriminalnog klana Veljka Belivuka.

“Šokantno svedočenje Veljka Belivuka, istaknutog člana Srpske napredne stranke (SNS), o vezama funkcionera ove stranke sa vrhom organizovane kriminalne grupe“, pokazuju da su neki poslanici vladajuće većine nastupali kao portparoli tog kriminalnog klana, rekao je Milivojević.

On je ocenio da je važno da ubuduće MUP zaštiti one koji smognu hrabrost da se kandiduju protiv predsednika SNS Aleksandra Vučića, jer je, kako je naveo, njegov protivkandidat na predsedničkim izborima Vladimir Cvijan završio u Dunavu.

On je naveo i da je tokom prethodnog mandata premijerke Srbije Ane Brnabić pohapšen vrh srpske policije i pročitao njihova imena.

Milivojević je spomenuo i aferu “Jovanjica”, šverc oružja, kako je rekao, finansijera SNS Slobodana Tešića, “tajne nabavke respiratora”, slučaj Darka Šarića.

Šef poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” Milenko Jovanov rekao je, misleći na Milivojevića, da je „šef poslaničke grupe Veljko Belivuk – klao po kućama, mleo pse u pljeskavice“ u svojoj hamburgernici “Hokus-pokus”, u Kruševcu, „a sada bi da promeni delatnost i melje ljude u ćevape“.

Jovanov je, komentarišući Milivojevićevo izlaganje, rekao da je očigledno da Ministarstvo zdravlja ne funkcioniše kako treba, jer “bolesnici umesto da budu na lečenju šetaju slobodno ulicama”.

On je rekao da je u vreme dok je DS bila na vlasti ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić, dok je “general policije ustreljen kao pseto na sred ulice”.

Milivojević je ocenio da Jovanov koristi prostački rečnik, Kruševljane optužuje da “jedu kereće meso”, i istakao da je Jovanov svaki put kada je bio u Kruševcu jeo po 20 pljeskavica iz hamburgernice “Hokus-pokus”,

Poslanik SNS Vladimir Đukanović je rekao da su poslanici DS licemeri jer pričaju o Darku Šariću koji je u vreme njihove vlasti stekao kapital.

On je rekao da je vlast SNS rešila silna ubistva, među kojima i ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kao i slučajeve korupcije.

Šef poslaničke grupe Narodna stranka Miroslav Aleksić podržao je Milivojevićev amandman, jer je, kako je rekao, očigledno da u Srbiji postoji neki problem sa organizovanim kriminalom i visokom korupcijom.

On je rekao i da je Veljko Belivuk nastao za vreme vladavine SNS, a naveo je i afere “sa Kosovarima – Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojičićem, koji su dovođeni u vezu sa ubistvom” na šta su reagovali poslanici SNS.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić objasnio je da poslanici reaguju zato što je Aleksić upotrebio termin Kosovari, na šta je Aleksić rekao da mu nije bila namera da nekoga uvredi.

U raspravu se uključila i poslanica SNS Marina Raguš koja je navela da je u vreme kada je DS bila na vlasti pola miliona građana Srbije ostalo bez posla, da je ta vlast opljačkala Srbiju kroz 24 sporne privatizacije, na šta joj je Aleksić odgovorio da za privatizacije pita ministra finansija Sinišu Malog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari