Hoće li opozicioni poslanici putovati u inostranstvo sa Anom Brnabić? 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Među članovima delegacije predsednice parlamenta Srbije, Ane Brnabić u poseti Nemačkoj našao se i jedan opozicioni poslanik, Vladimir Đorđević iz koalicije NADA. Predsednica parlamenta požurila je zato da objasni da je to prvi put da se neko iz redova opozicije odlučio na taj potez, ali i da pokaže kolegama iz Nemačke da u Srbiji vlada demokratija u kojoj opozicija aktivno učestvuje u radu parlamenta.

U Srbiji nema demokratije, odgovaraju poslanici opozicije, navodeći zbog čega su odbili poziv Brnabićeve i put u Nemačku. Dodaju i da je potez poslanika Nade licemeran, jer se upravo ta poslanička grupa zalaže za napuštanje institucija.

 Mihailović: Poslanik POKS-a nije napravio štetu državi i opoziciji

Iz POKS-a čiji je član Đorđević odgovaraju da posetom njihovog poslanika Bundestagu nije napravljena neka šteta državi, ali ni opoziciji.

„Mnogo bitnije je da građani Srbije shvate u kakvoj diktaturi živimo, kada Ustavni sud ne sme da raspravlja o ustavnosti francusko-nemačkog sporazuma, a po hitnom postupku razmatra pitanje Rio Tinta, nego da to shvate zapadne zemlje koje otvoreno podržavaju ovaj diktatorski režim i nagovaraju deo opozicije da to toleriše zarad „opšteg dobra““, objašnjava Vojislav Mihailović , lider POKS-a za Danas.

Hoće li opozicioni poslanici putovati u inostranstvo sa Anom Brnabić? 2
Foto: Facebook profil Vladimira Đorđevića

 Đorđević: To što su naprednjaci uzurpirali vlast ne znači da Srbija nije pomalo i moja

A sam Đorđević kaže za Danas da to što su predstavnici vlasti uzurpirali sve institucije, ne znači da Srbija nije pomalo i njegova.

„U Srbiji demokratija ne postoji decenijama, Srbija je ‘demokratski plen’ stranaka na vlasti, a ova je kontinuitet i ogledalo našeg propadanja po svim pitanjima“, navodi poslanik POKS-a i dodaje da postoji nekoliko razloga, zbog kojih se odlučio da prihvati poziv predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić.

“Jedan od razloga je, da se upoznamo sa članovima nemačkog parlamenta i da napravimo direktnu komunikaciju sa istima. Na vlasti u Nemačkoj su zeleni koji imaju odličnu komunikaciju sa istima u Srbiji, kao i sa delom vladajuće većine”, kaže Đorđević

Dodaje da u Nemačkoj boravi kako bi upoznao poslanike sa koalicijom NADA, ali i desnicom u Srbiji.

“Takođe, da ukažem da je potrebno odbaciti u potpunosti francusko-nemački sporazum, kao i to da je neophodno sređivanje biračkih spiskova u Srbiji, kao i promene izbornih uslova. I na kraju, da se oslobode mediji u Srbiji za sve političke partije, u kojima bi svi imali iste uslove i isto vreme na njima, jer su u ovom trenutku bipolarni, podeljeni na medije režima i medije prozapadne opozicije”, pojašnjava Đorđević.

Na pitanje da li je u Nemačku otišao kao predstavnik koalicije NADA ili poslanik POKS-a, Đorđević kaže:

“U koaliciji, svi narodni poslanici imaju svoja zaduženja. Ja sam član srpske delegacije Saveta Evrope i Odbora za spoljne poslove, te je u mojoj nadležnosti bilo i ovo putovanje u zvaničnu posetu Nemačkoj”.

Hoće li opozicioni poslanici putovati u inostranstvo sa Anom Brnabić? 3
Photo: M.K./ATAImages

Ekološki ustanak odbio usmeni poziv Brnabićeve, ne želi da daje legitimitet ovoj vlasti

Đorđevićeve opozicione kolege, ipak, smatraju da je reč o licemerju koalicije NADA, koja na jednoj strani zagovara izlazak iz insituticija, a na drugoj na svaki način pokušava da bude deo vlasti. Kažu da nemaju ništa protiv da opozicija učestvuje u radu delegacija, ali da ne žele da pošalju poruku da je u Srbiji sve u redu.

A u Srbiji, kako kaže Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, nije ništa u redu i zato njena poslanička grupa ne želi da pruža legitimitet ovoj vlasti i daje privid dijaloga sa opozicijom.

„To je jednostavno“ zavesa“ pred poslanicima EP. Tačno je da smo i mi dobili usmeni poziv na radnoj grupi za poboljšanje izbornih uslova da budemo deo delegacije Bundestagu. Ja sam prećutno odbila, kao i cela naša poslanička grupa, jer smatram da nema potrebe da pružamo legitimitet ovoj vlasti, kaže Nestorovičeva i dodaje da je taj jedan opozicionar, verovatno iz samo njemu poznatih razloga, pristao na odlazak sa parlamentarnom delegacijom.

Poslanica Ekološkog ustanka ističe da SNS režim ne razume pojam demokratije. Čak i oni malobrojni koji razumeju, trude se da brzo zaborave. Autokratija im je jako bliska i vrlo poznat termin.

„Demokratija umire u Srbiji pod vlašću kriminalnog režima. Krađa, korupcija, rasprodaja imovine građana – javne svojine je sistem po kome oni vladaju. Naša poslanička grupa ne bi davala podršku takvim ljudima kako bi se sebe pred očima evropskih političara predstavili kao stranu koja sluša i opoziciju. Znaju vrlo dobro evropski političari kako funkcioniše SNS režim. Svakako naša odluka je bila NE“, ističe Nestorovićeva.

Hoće li opozicioni poslanici putovati u inostranstvo sa Anom Brnabić? 4
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Zeleno levi front obavestio pismeno partnere iz Nemačke da neće biti deo delegacije Berlinu

Poziv predsednice Skupštine Srbije odbio je i Zeleno-levi front, ali je obavestio partnere iz nemačkih Zelenih, predstavnike Bundestaga i vlade Nemačke da neće učestvovati u poseti Berlinu, odnosno u parlamentarnoj delegaciji koju predvodi Ana Brnabić.

„Naveli smo da bi to poslalo pogrešnu političku poruku nakon izborne krađe i u toku političke krize koja nije razrešena. S obzirom da nisu ispunjene preporuke ODIHR-a, da se nastavlja medijska zloupotreba, kao i da nije unapređen, odnosno očišćen birački spisak. Takođe, SNS je sabotirao i rad radne grupe za unapređenje izbornih uslova. Smatramo da je poseta u ovom trenutku kontraproduktivna i zato u ovom trenutku nismo želeli da u njoj učestvujemo“, kaže za Danas Radomir Lazović, šef poslaničke grupe ZLF-a u srpskom parlamentu.

On napominje da mu je drago što su kao odgovor dobili uveravanja da Nemačka, koja je bila najglasnija i najkritičnija povodom izborne krađe u Srbiji, nema nameru da odustane od insistiranja na ispunjenju ODIHR preporuka.

„Zeleno-levi front će u narednom periodu insistirati i na borbi za poboljšanje izbornih uslova i ispunjavanje ODIHR preporuka, ali će naš fokus biti i borba za formiranje PRIBE izveštaja o kršenju vladavine prava, kako se to traži i u rezoluviji Evropskog parlamenta o izbornoj krađi u Srbiji“, ističe Lazović.

Hoće li opozicioni poslanici putovati u inostranstvo sa Anom Brnabić? 5
foto FoNet Milica Vučković

Tepić: Tačne su tvrdnje Brnabićeve da opozicija do sada nije bila deo delegacije predsednika

Poziv Ane Brnabić da i SSP ima predstavnika u delegaciji tokom posete Bundestagu odbila je i ova poslanička grupa, kaže za Danas Marinika Tepić, šefica ovog poslaničkg kluba.

Ona potvrđuje za Danas da su tačne tvrdnje Brnabićeve da opozicija nije išla do sada kao deo delegacije predsednika Skupštine.

„Opozicija je išla na putovanja kao deo delegacije odbora ili radnih delegacija, ali nije zaista tako kao deo predsednikove delegacije. Kada ide predsednik Skupštine on vodi u svoju delegaciju“, pojašnjava Tepićeva.

Hoće li opozicioni poslanici putovati u inostranstvo sa Anom Brnabić? 6
Foto: Z. S. M.

Milivojević: Nezamislivo je bilo da u vreme DS neka delegacija bude bez opozicije

Srđan Milivojević, dugogodišnji poslanik Demkaratske stranke, ipak, tvrdi da njegova sećanja sežu dalje i da putovanje jednog opozicionog poslanika nije kuriozitet ove naprednjačke vlasti.

„Ja čvrsto verujem da je Ana Brnabić ubeđena da istorija parlamenta počinje od nje kao predsednice Skupštine a istorija Srbije od Vučića na mestu predsednika Vlade. Ipak ima nas koji smo bili poslanici i kada je Demokratska stranka imala odgovornost za upravljanje državom. Nezamislivo je bilo u periodu od 2008. do 2012. godine da imamo neku posetu delegacije Narodne skupštine inostranstvu, a da u delegaciji ne budu i članovi opozicionih stranka pre svega radikali“, napominje Milivojević.

Prema njegovim rečima u delegacijama su bili i članovi LDP-a i DSS-a kao i drugih opozicionih stranaka, ali izgleda da su prelaskom u naprednjake radikali naprasno oboleli od amnezije.

„Izgleda da vazduh na Dedinju nije više tako čist kao nekada, pa ne razbistruje um zaboravnoj predsednici Skupštine koja je zaboravila i ovaj period paralamentarnog života, ali je zaboravila i da se iseli iz vile i kojoj se nalazi protivzakonito“, zaključuje Milivojević.

Da podsetimo tokom posete Nemačkoj, predsednica parlamenta razgovarala je sa privrednicima iz Nemačke o iskopavanju litijuma. Brnabićeva je tom prilikom navela da bi Srbija trebalo da uči na nemačkom primeru, pa da dođe do stanja da oko pitanja od nacionalnog interesa, poput kopanja litijuma, ne postoje političke podele, već da sve stranke podrže nacionalni interes.

Đorđević za Danas pojašnjava da se razgovor bazirao isključivo na iskopavanju litijuma u Nemačkoj na dve lokacije, kao i na upoznavanju naših predstavnika sa benefitima i sigurnosnim procedurama sa istim.

„Na sastanku nije bilo reči, niti izjašnjavanja o iskopavanju litijuma u Srbiji”, zaključuje Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari