Poslanici opozicije u obilasku Gornjih Nedeljica 1Printskrin TV N1

Poslanici opozicije obilaze danas Gornje Nedeljice u kojima je planirano otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto i razgovaraju sa meštanima, a sastanak sa Udruženjem Ne damo Jadar biće održan kasnije danas.

Opozicioni poslanici prvo su obišli portu crkve, a potom i istražne bušotine kako bi videli kako izgleda zemljište oko njih i kuće koje su sada u vlasništvu kompanije Rio Tinto.

Predstavnica Inicijative Ne damo Jadar Marijana Petković rekla je da žele da inspekcija uđe u Rio Tinto i da će Gornje Nedeljice odbraniti „ovako ili onako“.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je cilj sastanka opozicije sa meštanima Gornjih Nedeljica da se vidi šta je plan za dalje delovanje.

„Da mene pitate ova stvar će se definitivno rešavati kad se pojave bageri Rio Tinta, ako se pojave. Dakle, ni u skupštinama, ni u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, ni po televizijama već kad ovde dođe neprijatelj. Zna se kako se tretira neprijatelj“, rekao je Jovanović za televiziju N1.

On je ponovio da narod ne želi Rio Tinto i da će ih dočekati kao austrijskog generala Oskara Poćoreka 1914. godine.

Predstavnik Udruženja Ne damo Jadar Nebojša Petković rekao je da će opozicija imati priliku da vidi kako žive meštani Gornjih Nedeljica.

„Odvešćemo ih da vide istražne bušotine oko kojih ništa ne raste i da danas krenemo u neko sveopšte okupljanje protiv ovog projekta, protiv rudarenja litijuma“, rekao je Petković.

On je istakao i da su predstavnici vlasti pozvani ali da se tom pozivu do sada od 2021. godine nisu odazvali.

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš rekao je da je slušao ljude koji žive u Gornjim Nedeljicama i da država maltretira Zlatka Kokanovića raznim inspekcijama.

On je za televiziju N1 rekao da je za budućnost ovog društva važno da neka inspekcija uđe u vlast ove zemlje i da se ništa neće promeniti bez promene vlasti.

Kako je rekao, kada bi poslanici vlasti imali slobodu u svom ponašanju mogao bi i njih da zamisli u obilasku Gornjih Nedeljica.

On je dodao da je šteta što u posetu nisu došli poslanici Evropskog parlamenta ili Bundestaga i da vide zašto tu ne može da se kopa.

„Kako možemo da kopamo litijum, a nismo položili poglavlja 23 i 24“, upitao je Ponoš i dodao da je poseta Gornjim Nedeljicama neka vrsta pripreme za sednicu Skupštine Srbije u ponedeljak i da je pitanje litijuma kohezioni element za opoziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari