Poslanici pitali o aferama opozicije, Kosovu i Sjenici 1Skupština Srbije Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije na današnjoj sednici razmatraju Predlog zakona o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, dok je iz procedure, kako je saopšteno, povučen Predlog zakona o metrologiji.

Na početku sednice poslanici koriste svoje pravo da postavljaju pitanja nadležnima.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Uglješa Mrdić ponovio je niz optužbi na račun opozicionih lidera i postavio više pitanja nadležnim institucijama šta su do sada uradile povodom brojnih afera za koje poslanik tvrdi da „su činjenica“.

Mrdić je rekao da je već dobio odgovore da su ove istrage u toku, ali da želi da zna šta je sada učinjeno pre svega u istrazi lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića i profesora Pravnog fakulteta Vladimira Vuletića.

On je naveo „da se zna“ da Đilas ima milione na tajnim računima, da je Jeremić deo međunarodnih afera i da je Vuletić lagao u policiji, pa je poslanik nekoliko puta „zamolio institucije da rade svoj posao“ i da „zaštite ovu vlast i predsednika Aleksandra Vučića.“

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je kada će se uraditi rekonstrukcija Doma zdravlja Prijepolje, kao i dokle se došlo sa istragom nakon krivične prijave opštine Sjenica protiv bivšeg predsednika te opštine.

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević pitao je Vladu Srbije da li će da zatraži reakciju međunarodne zajednice pre svega Brisela kako bi se sprečilo zastrašivanje Srba koji žele da žive na Kosovu.

On se osvrnuo na jučerašnje događaje, naglasivši da je Priština pokazala da želi etnički čisto Kosovo, da su maltretirani Srbi koji su pošli na proslavu Vidovdana i da međunarodna zajednica snosi deo odgovornosti.

Rističević: Predlog zakona o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda „veoma dobar“

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Marijan Rističević ocenio je danas da je Predlog zakona o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda „veoma dobar“.

„Ovaj zakon ne doprinosi samo da poljoprivrednici imaju neku sigurnost, zakon doprinosi tome da država ima stratešku sigurnost od mogućih novih vojnih i ekonomskih pritisaka kojima je naša zemlja nekada bila izložena i kojima može ponovo biti izložena, ako se takva situacija desi“, rekao je Rističević na sednici Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, ovaj zakon omogućava da se delimično ublaže posledice potpisivanja i ratifikacije SSP u parlamentu 2008. godine, jer prethodni režim nije vodio dovoljno računa o tome da poljoprivreda mora da uživa određeni stepen zaštite pre ulaska u Evropsku uniju, nego su prerano spustili carine i na takav način ugrozili domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Rističević je rekao da ovaj zakon, predviđajući razne vrste intervencija, omogućava da poljoprivrednik bude siguran u cenu, a stanovništvo u dobru snabdevenost tržišta.

On je naveo da predloženi zakon garantuje da će određene količine naših proizvoda biti dostupne za izvoz, da ćemo ostvariti devizne prihode, kao i da ćemo uvek više izvoziti poljoprivrednih proizvoda, nego uvoziti.

„Ovo nam omogućava da poljoprivrednici, kada se zakon primeni u punoj meri, budu sigurni da će njihove cene pokriti troškove proizvodnje i da im garantuju neki minimum zarade“, rekao je Rističević.

Palma: Lokalne samouprave iz svojih budžeta da izdvoje sredstva za poljoprivrednu proizvodnju

Šef poslaničke grupe Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković izjavio je danas da je država mnogo pomogla poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji, ali je naveo da bi i lokalne samouprave iz svojih budžeta trebalo da izdvoje sredstva za poljoprivrednu proizvodnju.

On je, tokom razmatranja Predloga zakona o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, rekao da bi lokalne samouprave poljoprivrednim proizvođačima trebalo da obezbede kredite.

Marković je rekao da poljoprivrednici mogu da plaćaju glavnicu kredita, ali se boje kamata koje su velike.

On je rekao i da bi lokalne samouprave trebalo da daju besplatne tezge na pijaci građanima čije je osnovno zanimanje poljoprivreda.

Marković je ocenio da je dobro što će ovaj zakon omogućiti da nadležni reaguju kada dođe do ozbiljnih poremećaja na tržištu i najavio da će poslanici JS podržati zakon u danu za glasanje.

On je dodao da koristi od poremećaja na tržištu imaju prerađivači.

Marković je rekao da bi uvoz mesa trebalo da bude smanjen, a da se ne prekrši SSP, i naveo da je minimum 50 odsto mesa koje je na tržištu Srbije iz uvoza.

Zukorlić: Tokom pandemije se videlo koliki je značaj poljoprivrede

Poslanik poslaničke grupe Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS Muamer Zukorlić ocenio je danas da je predloženi zakon o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda od vitalnog značaja za poljoprivredu, ekonomiju, za društvo u celini, posebno za poljoprivrednike.

On je, u Skupštini Srbije, rekao da se tokom pandemije korona virusa videlo koliki je značaj poljoprivrede, da je počelo da se razmišlja o tome da li će biti dovoljno proizvoda za preživljavanje.

Zukorlić je naveo da je u poslednje dve, tri decenije trend bio neadekvatan odnos prema zemlji, da su građani koji su živeli na selu proglasili svoju zemlju i svoje mesto življenja bezvrednim, što je i osnovni razlog iseljavanja.

“Moramo udariti u koren virusa samoponištenja na selu”, istakao je on.

On je najavio da će podržati predloženi zakon, ali je istakao da bi trebalo da se podigne kultura svesti o poljoprivredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari