Poslanik Evropskog parlamenta Adrijan Severin (58) optužen je da je proneverio sredstva u vrednosti od 426.000 evra iz fondova EU. Prema prijavi koju je protiv njega podnelo rumunsko tužilaštvo, Severin je prisvojio taj novac prikazujući ga kao honorare za konsultantske usluge fiktivnim firmama.


Rumunski poslanik je izjavio da je nevin i odbija da podnese ostavku, iako je i 2011. naseo na trik novinara Sandej tajmsa koji su se pretvarali da su lobisti i ponudili mu mito. Oni su skrivenom kamerom snimili razgovor sa Severinom koji je od njih tražio 12.000 evra da bi predložio jedan amandman i snimak postavili na portal Jutjub. Za razliku od Slovenca Zorana Talera i Austrijanca Ernsta Štrasera, koji su naseli na isti trik, Severin tada nije želeo da podnese ostavku i ostao je član Evropskog parlamenta kao nezavisan poslanik.

Severin, koji je od 2000. do 2002. bio predsednik Parlamentarne skupštine Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS), nekadašnji je član Delegacije EP za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Proteklih godina je u više navrata posetio Srbiju. Između ostalog, u martu 2011. u republičkom parlamentu u Beogradu razgovarao je sa Dragoljubom Mićunovićem, predsednikom Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari