PROTEST ALBANACA U JUŽNOJ MITROVICIfoto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Poslanik Samoopredelenja Enver Dugoli izjavio je danas da njegova stranka i Vlada ni u kom slučaju nisu uslovili održavanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opština na severu Kosova, optuživši Beograd da nije sarađivao u deeskalaciji situacije.

„Treba napomenuti da je Vlada Kosova konstruktivna, odgovorna u svim sporazumima i spremna da ih se pridržava. Srpska strana do sada ima ponašanje kojim želi nestabilnost, želi da se ne poštuju dogovori. Stoga, ovoga puta Evropska nija (EU) mora da pronađe metode da ubedi srpsku stranu da ne bude toliko destruktivna“, kazao je on za Radio televiziju 21.

Prema njegovim rečima, „izbore na Kosovu Srbija ne može da uslovljava“ već „mora da bude disciplinovana i ozbiljno ukorena od EU i međunarodne zajednice“. ;

„Ne uslovljavamo (održavanje izbora), samo želimo da se držimo onoga o čemu su se dogovoril potpredsednik Vlade i izaslanik Lajčak“, naveo je Dugoli.

Zvanični Brisel je ponovio mnogo puta zahtev da se izbori održe što je pre moguće u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Iz Vlade Kosova je poručeno da će se izbori održati nakon letnjih odmora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari