Posle 42 sata vlast „uzela loptu i otišla kući”: Opozcija proglasila pobedu posle maratonske sednice Skupštine grada Kragujevca 1Foto: Z. S. M.

 

Oni nisu sposobni da vode seosku mesnu kancelariju a kamoli Grad Kragujevac, zato proglašavamo pobedu jedinstvene opozcije Kragujevca, jedinstven je stav opozcionih odbornika u gradskom parlamentu, pošto je lokalna vlast višestrukim, prvo objedinjavanjem a potom i odbacivanjem tačaka dnevnog reda, okončala večeras maratonsku sednicu Skupštine grada.

– Lokalni izbori su bili 17. decembra 2023. a večeras je 15.maj 2024. godine. Ova gradska vlast SNS-a, SPS-a i 300 Kragujevčana nije mogla za šest meseci da održi jednu jedinu celu redovnu sednicu Skupštine grada, istakao Slađan Rakić, odbornik sa liste Kragujevačka incijativa.

On je podsetio na konferenciji za štampu ispred Skupštine grada da se odbornic vlasti prošle nedelje nisu pojavili na sednici koju su sami zakazali – bojkotovali su je, drugi put su sa 35 tačaka smanjili na 21 i danas su i sa takvog dnevnog reda skinuli još 8 tačaka.

– Oni nisu spsobni da vode seosku mesnu kancelariju a kamoli Grad Kragujevac, zato proglašavamo pobedu jedinstvene opozcije Kragujevca, slavodobno je proglasio Rakić.

I za Dalibora Jekića, narodnog poslanika i gradskog odbornika SSP-a je ovo velika pobeda kragujevačke opozcije, i da u prilog tome jasno govori činjenica da se sa 35 „spalo” na 13 tačaka dnevnog reda.

– Vladajuća koalicije je pokušavala da iznađe rešenje i nije uspela da se snađe u tome.
Takođe, pokazatelj parlamentarne krize u njihovim redovima je to što su večeras izglasane neke odluke sa manje od 44 odbirnička glasa što je minimum za parlamentarnu većinu na lokalnom nivou. Već posle prve sednice Skupštine grada pokazalo se kolika je kriza vlasti i koliko je ona na staklenim nogama, smatra on.

Jekić je čestitao svim kolegama iz opozcije na njihovoj istrajnosti i upornosti kao i spremnosti da složno nastupaju ćuteći na svih 35 tačaka i pokažu Kragujevčanima da brane njihove interese.

– Nije ovde „kluč” u sednicama, koliko one traju i kako izgledaju već gde je 300 milona dinara građana Kragujevca, poentirao je Jekić.

Da je u pitanju „velika pobeda opozicije” složio se i Veroljub Stevanović, zamenik šefa odrborničke grupe POKS i Zajedno za Šumadiju.

– Uspeli smo da ih prikujemo za stolice po 18 sati dnevno. Danima se čula mušica u Sali a to se nikada nije desilo u istoriji našeg parlamentarizma. Svim i svačim su se služili, manipulacijama u svakom smislu – kršeći poslovnik u svakom trenutku, 35 tačaka su sveli na 13, istakao je i on.

Na pitanje šta će biti dalje sa tih 8 ili više tačaka dnevnog reda koje su na ovoj sednici preskočene a već su u njih spajali po nekoliko sa prve sednice on nije znao odgovor ali jeste na ono šta sledi:

– Počelo je otkrivanje koruptivnih radnji i nenamenskog trošenja novca u Kragujevcu. Već u utorak, 21. maja ćete videti kako to izgleda, kada se formiraju dva anketna odbora i počne rasprava po dve tačke dnevnog reda sednice Skupštine grada – Tržnice i „slučaja Servis”. A, idu dalje priče… O trošenju sredstava za Trg kako oni zovu a opozicija Plato Radomira Putnika, sređivanju fasada, Arsenalu… Puno toga će jedno po jedno dolaziti na red, obećava i najavljuje Stevanović šta će sve saznati kragujevačka javnost na narednim sednicama Skupštine grada.

Kada sa 35 tačaka dnevnog reda sednicu svedete na 13 dečijim žargonom bi to bilo kao kada u fudbali ispred zgrade gubite utakmicu i na kraju uzmete loptu, proglasite kraj utakmice i odete kući, ocenio je Boris Kovačević sa liste „Moj svet Kragujevac” kako je gradska vlast večeras završila i okončala sednicu Skupštine grada.

– Tokom ovih dana građani su imali prilike da vide da je ova vlast okupljena oko SNS-a pre svega nesposobna, jer već petu godinu ne mogu da završe Tržnicu , da je koruptivna jer već mesecima izbegavaju temu zbog čega je privatnim licima isplaćeno 300 miliona dinara za zemljište koje pripada gradu i da je rukvođena isključuvo ličnim interesima jer jedina tačka koju su danas ostavili na dnevnom redu je bila ona o izborima i imenovanjima – pošto su im samo bitne funkcije koje su podelili po stranačkim kvotama kako bi otišli u svoje centrale zadovoljni i time se pohvalili članstvu a građani i njihovi problemi ih uopšte ne zanimaju, u dahu je pobrojao on.

A, da je nefukkcionalna, i sa Kovačevića se podrazumeva jer ne mogu ni jednu jedinu sednicu Skupštine grada da organizuje, sprovede i „izdrži” do kraja.

Na pitanje da li će i naredne sednice gradskog parlamenta biti ovoliko duge i ovako mučne ujedninjeni kragujevački opozcionari su odgovorili – to zavisi od vlasti, mi nemamo razloga da ćutimo, kao što oni „ćute” kada mi tražimo da se nešto po hitnom postušku uvrsti na dnevni red zasedanja Skupštine.

Ujednjena kragujevačka opozcija se nada da će već u utorak, 21. maja postojati kvorum na sednici Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o tačkama – Gradska tržnica i „slučaj Servis” koje su oni incirali, odnosno da će odbornici gradske vlasti pojaviti na njoj a ne bojkotovati ih kao prethodna dva puta u aprilu.

Zbog skraćenja sedice nije formiran štab za vanredne situacije

Na pitanje novinara – šta konkrtetno za građane Kragujevca znači „skidanje” osam tačaka sa dnevnog reda sednice Skupštine grada Slađan Rakić je odgovorio:

– To znači da žitelji Levačke ulice u Palilulama moraju da gledaju u nebo i da brinu da li će da padne kiša jer nasip Lepenice u tom delu korita nije uređen. A. lokalna vlast je sa današnjeg dnevnog reda sednice Skupštine grada skinula sa tačku broj 19. o formiranja Gradskog štaba za vanredne situacije. To znači to, pojasnio je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari