Posle nove akcije KP: Nemački i francuski ambasador na Kosovu osusili zatvaranje paralelnih srpskih institucija 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode pridružio se reakciji Sjedinjenih Američkih Država u izražavanju zabrinutosti i razočarenja zbog akcije kosovske policije na severu da zatvori srpske paralelne strukture i ocenio je kao jednostranu akciju.

„Najava nije konsultacija. Nemačka se pridružuje reakciji američke ambasade u izražavanju zabrinutosti i razočarenja zbog nekoordinisanih akcija. Ovo mora da se promeni. Želimo da uklonimo mere i da idemo napred u regionalnoj i evropskoj integraciji Kosova. Nema više nepotrebnog kriznog stanja“, napisao je Rode na platformi Iks.

Slično je reagovao i francuski ambasador Olivije Gero, koji je ocenio da „radnje koje štetno utiču na zajednice, u ovom slučaju srpsku zajednicu nisu dobro došle“.

„Jednostranost ne donosi trajna rešenja“, napisao je on na platformi Iks.

Njihova reakcija prati reakciju Sjedinjenih Američkih Država.

U reakciji Američke ambasade na Kosovu, današnja akcija na severu opisana je kao „nastavak nekoordinisanih akcija koje preduzima Vlada Kosova, koje i dalje imaju direktan i negativan uticaj na srpsku zajednicu i druge manjinske zajednice na Kosovu“.

Vlada Kosova saopštila je u petak popodne da je u akciji kosovske policije zatvoreno pet objekata srpskih paralelnih struktura u četiri opštine na severu zemlje.

Prethodno je Kosovska policija saopštila da je završila operaciju na severu Kosova, kojom je zaustavila nezakonite radnje u pet objekata, kao i još jednu operaciju u pratećim objektima u bolnici Severna Mitrovica, gde je zaplenjen vojni materijal.

U saopštenju Kosovske policije kaže se da je policijska akcija sprovedena na severu Kosova okončana obustavom nezakonitih radnji i zatvaranjem pet objekata nelegalnih opština na severu Kosova, poput Okruga Kosovska Mitrovica i nelegalnih opština Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari