Posle Novog DSS još jedna opoziciona opcija poziva na protest u subotu u Beogradu 1Foto: Z. S. M.

Pokret slobodnih građana podržava građane ujedinjene u potrebi da žive u zemlji koja se stara o zaštiti životne sredine, i zato ih pozivaju da se pridruže protestu ekoloških organizacija u Beogradu, 10. avgusta na Terazijama od 19 časova.

Ranije danas, poziv je upitila i Nova DSS.

Kako se navodi u saopštenju PSG, oni ne veruju SNS kada kaže da će se bilo gde poštovati najviši standardi, jer na svakom koraku vide rezultate njihovog rada, a ne veruju ni oni sami sebi kada kažu da će sada raditi potpuno drugačije nego do sada.

“Naši gradovi, sela, hrana vazduh, voda, zemljište i reke i planine zagađeni su i zapušteni. Inspekcije ne ulaze u zaštićene fabrike, a kada se otkrije da neki proizvod ne ispunjava zdravstvene standarde, umesto da se povuče, pomera se granica dozvoljenog”, piše u saopštenju.
U PSG navode da gradovi sa teškom industrijom i rudnicima Bor, Majdanpek, Smederevo, Lazarevac, Beočin, Leskovac, Beograd i drugi imaju vazduh koji dokazano ubija ljude, reke u kojima nema života i zemlju iz koje ništa ne raste.

“Zbog toga ne verujemo ni Srpskoj naprednoj stranci, ni kompaniji Rio Tinto, da neće doći do zagađenja i uništenja životne sredine u dolini reke Jadar gde žele da pokrenu rudnik u kom bi se eksploatisao litijum”, zaključuju u PSG.
Podsetimo, u Beogradu će u subotu biti organizovan protest jer vlada nije usvojila zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora što je bio zahetv protesta ekoloških organizacija u Loznici. Vladi je dat rok od 40 dana koji ističe u subotu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari