Posle Prištine, Lajčak stiže u Beograd da pripremi sastanak „u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa“ dve strane 1Foto: printscreen Instagram Budućnostsrbijeav

Specijalni izlasnik Evropske unije za dijalog Beogrda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je posetu Srbiji, ne precizirajući datim dolaska, kako bi sa sagovornicima razgovarao o narednom susretu u okviru dijaloga o normlaizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

On je , sumirajući na Fejsbuku svoje aktivnosti protekle nedelje, podsetio da je prisustvovao Strateškom forumu na Bledu i potom posetio Kosovo. U Prištini je razgovarao sa glavnim pregovaračem i zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem o pripemi narednog sastanka u Briselu.

„Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima, agendi narednog susreta i pristupima kako bismo rešili neke od aktuelnih pitanja, ali i o narednim koracima u primeni sporazuma o putu normlizacije, napisao je Lajčak. Sledeće, putujem u Srbiju, takođe, kako bismo pripremili sledeci sastanak u okviru dijaloga, najavio je Lajčak.

On je dodao da je, tokom boravka u Prištini, sa prvim potpredsednikom vlade privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem razgovarao o nedavnim dešavanjima tokom leta, dnevnom redu narednog sastanka glavnih pregovarača i pristupima za rešavanje nekih aktuelnih pitanja, kao i o narednim koracima ka sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Lajčak je podsetio da je protekle nedelje učestvovao i na Bledskom strateškom forumu, na kojem su se okupili lideri iz cele Evrope kako bi razgovarali o hitnim globalnim izazovima.

On je dodao da je budućnost EU na Zapadnom Balkanu bila istaknuta u mnogim različitim formatima, od otvaranja do specijalizovanih panela i diskusije koju je vodila slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

„Angažujući se u promišljenim diskusijama sa političarima, kreatorima politika, diplomatama i stručnjacima, istražili smo načine za jačanje bezbednosti, regionalne saradnje i integracije u EU na Zapadnom Balkanu“, naveo je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari