Nakon nekoliko incidenata koji su se dogodili u sredu, na Kosovu i Metohiji juče je bilo mirno.


Policija u Štrpcu potvrdila je da su grafiti uvredljive sadržine i natpis „UČK“ ispisani na Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod u ovoj opštini. Kako prenosi KiM radio iz Čaglavice, nije poznato kada su grafiti napisani, pošto u ovom selu odavno nema Srba.

Dojučerašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je napad na srpsku delegaciju u Prištini, u sredu popodne, „najočigledniji razlog zbog čega je tako dugo vagao odluku o predsedničkim izborima“, ali i upozorenje institucijama sistema, vladi i parlamentu da održe postojeći nivo bezbednosti. „Važno je da ovi incidenti ne prerastu u sukobe“, kazao je Tadić.

Podsetimo, prekjuče kod sedišta Euleksa u Prištini kamenovana su dva automobila delegacije Vlade Srbije, koja je trebalo da razgovara s prištinskim vlastima o primeni sporazuma iz Brisela. Jedan član delegacije je lakše povređen. Kosovska policija je prvo uhapsila dve osobe, ali ih je ubrzo oslobodila.

Šefica prištinskog tima u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri osudila je kamenovanje vozila srpske delegacije, rekavši da „ima mnogo demokratskijih načina da se izraze bes i nezadovoljstvo“.

Drugi incident se desio u slično vreme, ali u blizini manastira Gračanica, gde je izbila tuča između grupe navijača FK Priština i više mladih Srba. Komandir lokalne stanice KPS Bratislav Trajković potvrdio je da je došlo do sukoba, ali je, za razliku od prištinske policije, rekao da su navijači iz Prištine na povratku sa utakmice iz Gnjilana napali grupu Srba. Policija u Prištini je ranije navela da su navijačima u autobusu prišle „neke osobe srpske nacionalnosti koje su se s njima sukobile“.

Još tri incidenta desila su se u sredu – pucano je na pravoslavnu crkvu kod Pećana, u dvorištu Crkve Bogorodica Ljeviške u Prizrenu pronađena je svetleća raketa, a na zaštitnom zidu manastira Visoki Dečani ispisane su preteće poruke.

Protest lekara zbog torture nad Srbima

Konzilijum lekara Doma zdravlja Gračanica uputio je juče protestno pismo s medicinskim izveštajem državnoj sekretarki SAD Hilari Klinton, visokim zvaničnicima EU, šefu Euleksa Gzavijeru de Marnjaku i ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini, navodeći da je kod dvojice Srba, koje su kosovske specijalne jedinice Rosa uhapsile 25. februara, lekarskim pregledom ustanovljeno „postojanje teških povreda koje su posledica torture“. Lekari traže od Euleksa da se utvrdi identitet policajaca, za koje sumnjaju da imaju podršku institucija u Prištini, da budu isključeni iz službe i procesuirani pred sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari