VENECUELA



Integritet i suverenitet SRJ, odnosno Srbije, garantovalo je nekoliko rezolucija UN, uključujući i rezoluciju 1244. Kosovo nema pravo na samoopredeljenje jer „nikada nije bilo republika, već je teritorija u sastavu Srbije“. Preporuka Martija Ahtisarija nije mogla biti temelj deklaracije o nezavisnosti, budući da je nije odobrio Savet bezbednosti.

Rezolucija 1244 je na snazi, a po njoj status Kosova mora biti određen sporazumom. Prihvatanje deklaracije o nezavisnosti bilo bi „izuzetno nepravedno“ prema Srbiji koja je albanskoj manjini ponudila „maksimalnu autonomiju“ i poštovanje svih prava.

VIJETNAM

Bilo koji pokušaj narušavanja principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta država nije u skladu sa međunarodnim pravom. Rešenje za Kosovo mora biti pronađeno u skladu sa tim principom. Pravo na samoopredeljenje nema prednost nad principom teritorijalnog integriteta i ne može biti protumačeno kao pravo na secesiju. Rezolucija 1244 koja obavezuje sve, ostaje osnova za rešenje statusa. Rezolucija garantuje teritorijalni integritet tadašnje SRJ i sugeriše da bi Kosovo trebalo da uživa široku autonomiju, a ne pominje ni mogućnost nezavisnosti, niti odobrava jednostranu secesiju.

SKOR 13:15

Tokom devet dana rasprave svoje mišljenje iznelo je 29 delegacija. Ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pored Srbije, iznele su Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Belorusija. Suprotan stav su, uz predstavnike Kosova, imale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija. Predstavnik Burundija je ocenio da će Kosovo nastaviti da postoji kao entitet, bez obzira na odluku MSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari