"Poslušao sam savet mog starog ortaka Marčela": Zašto je književnik Dejan Stojiljković javno podržao izbornu listu "Dr Dragan Milić" u Nišu 1Dejan Stojiljković: Foto privatna arhiva

Niš mora ponovo da postane grad filma, džeza, stripa, dobrog rokenrola, fascinantne istorije… Burek i roštilj imaju mnoga druga mesta, ali samo mi imamo Šabija i Konstantina, kaže Dejan Stojiljković, srpski književnik i filmski i strip scenarista, objašnjavajući zašto je javno podržao listu Grupe građana „Dr Dragan Milić“ na predstojećim lokalnim izborima u Nišu.

„U ovom konkretnom slučaju sam odučio da poslušam savet mog starog ortaka Marka Šelića Marčela koji je u jednoj od emisija ’Utisak nedelje‘ rekao da budućnost nije u strankama nego u lokalnim pokretima i grupama građana i da njih javne ličnosti treba da podrže ako već žele da podržavaju nekog ko je u političkoj areni“, kaže za Danas Stojiljković, koji se na svojoj zvaničnoj FB stranici predstavlja kao „pripovedač, romansijer, scenarista, stripar, krpar i soldat“.

„Sad, kad pogledate raspored snaga pred izbornu bitku u NIšu, shvatate da tu ima dosta pokreta ali malo toga lokalnog, iako su, paradoksalno, lokalni izbori. Jeste, mnogi u naslovu liste imaju Niš i puna su im usta Niša, ali kad malo zagrebete po površini, većina njih ima noge u Nišavi a glavu u Beogradu, odakle ih kadroviraju i odakle dobijaju komande. A tu ne mislim samo na partije na vlasti koje su po difoltu centralizovane i poslušničke u odnosu na svoje centrale, već, nažalost i na dobar deo opozicije, što nije dobro“, kaže Stojiljković, koji živi i radi u Nišu.

"Poslušao sam savet mog starog ortaka Marčela": Zašto je književnik Dejan Stojiljković javno podržao izbornu listu "Dr Dragan Milić" u Nišu 2
Dejan Stojiljković: Foto privatna arhiva

Stoiljković kaže da dr Milića poznaje lično dugi niz godina i da „razmišljaju slično, naročito po pitanju decentralizacije“, a da je on „jedan od retkih koji sagledava i kroz nastupe i kroz program sferu u kojoj on deluje- a to je kultura“.

„Niš je grad Šabana Bajramovića i Nišvila, Branka Miljkovića i Duška Radovića, Filmskih susreta i Konstantina Velikog… Skoro 30 godina lokalna politička elita, pod patronatom beogradskih šefova, srozava i uništava njegovo kulturno- istorijsko nasleđe. Upravnik zaključava pozorište da u njega ne uđe Ceca Bojković, časopis ’Gradina’, star 124 godina je na aparatima za održavanje života, izdavaštvo postoji u obrisima, nema adekvatne sale za koncerte i probe, a doživeli smo, po prvi put u istoriji, da veliki deo domaćih glumaca bojkotuje filmski festval na koji su nekad dolazili Liz Tejlor i Ričard Barton… Sve je to rezultat centralizacije, partokratije u kulturi i lošeg vođenja institucija“, kaže on.

Grupa građana „Dr Dragan Milić“ se, inače, u kampanji prioritetno zalaže za decentralizaciju i departizaciju, te za to da se „o Nišu odlučuje u Nišu, a ne daljinskim upravljačem iz Beograda“.

Njen osnivač, direktor Klinike za kardiohirurgiju, postao je poznat široj javnosti prošle godine, kada je ova klinika ukinula liste čekanja tako što su njeni zaposleni operisali vikendom, bez naknade.

Čitanost i nagrade

Dejan Stojiljković je objavio romane „Konstantinovo raskršće“, „Duge noći i crne zastave“, „Znamenje anđela“, „Kainov ožiljak“ (u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem) i „Olujni bedem“, kao i prozne zbirke „Leva strana druma“, „Low Life“ i „Kišni psi“.

Zajedno sa Vladimirom Kecmanovićem i Draganom Paunovićem autor je ilustrovane trilogije o Nemanjićima, koju čine knjige „U ime oca“, „Dva orla“ i „U ime sina“.

Autor je više dramskih tekstova i strip-scenarija.

Jedan je od scenarista TV serije „Senke nad Balkanom“.

Laureat je književne nagrade „Miloš Crnjanski“ za roman „Konstantinovo raskršće“, Andrićeve nagrade  za zbirku pripovjedaka “Neonski bluz“, kao i nagrade za dečju književnost „Dositejevo pero“ za knjigu  „Nemanjići: Dva orla“.

Jedan je od najčitanijih savremenih srpskih pisaca, navodi Laguna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari