Može li Pošta Kosova da zameni Poštu Srbije na severu KiM? 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Uprkos najavljenom otvaranju Pošta Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice, Srbi sa severa će i dalje morati da putuju u unutrašnjost Srbije jer se njihove potrebe za kosovskom poštom svode na jedan ili dva puta godišnje dok su potrebe za srpskom poštom skoro svakodnevne, smatra Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

Iako je kosovski ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići već nakon zatvaranja poslovnica Pošta Srbije najavio da će na severu Kosova biti otvorene kosovske pošte, kosovski mediji su sinoć najavili otvaranje Pošta Kosova za danas.

Početkom jula iz Pošte Kosova izjavili su da su poslovnice na severu Kosova već otvorene, iako je jedini vidljiv logo bio istaknut u objektu TO Zvečan koji se nalazi u sastavu kompleksa restorana Rajska Banja.

Kako prenosi portal Kosovo online, ta kancelarija bila je zatvorena kada god su reporteri tog portala obilazili poslovnicu, dok su se u okolini nalazili jedino pripadnici Specijalnih jedinica.

Danas je logo Pošte Kosova postavljen na jedan lokal na šetalištu u blizini mosta na Ibru u Severnom delu Kosovske Mitrovice, dok su u lokalu bili prisutni radnici koji su pripremali objekat za otvaranje.

Radnici su u razgovoru sa reporterima portala Kosovo onlin rekli da nisu obavešteni o tome kada će pošta biti otvorena, a do objavljivanja ovog teksta do toga nije došlo.

Ipak, postavlja se pitanje da li će otvaranje kosovskih pošta naseveru moži da zameni srpske pošte i građanima pruži usluge koje su do sada koristili, a koje su im potrebne u svakodnevnom fukncionisanju.

Milica Andrić Rakić iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa za Danas kaže da otvaranje Pošta Kosova u opštinama sa srpskom većinom neće imati nikakav uticaj na građane sa severa Kosova upravo zato što neće moći da pruži usluge koje su njima potrebne.

“Kosovska pošta ne komunicira sa srpskom tako da, bez sporazuma, svakako niko ne može kroz tu poštu da pošalje pismo za Beograd ili iz Beograda pošalje pismo u Mitrovicu”, pojašnjava Andrić Rakić.

Naša sagovornica naglašava da je Kosovska pošta i do sada bila dostupna građanima na 400 metara od one za koju je najavljeno otvaranje, u Južnoj Mitrovici, ali dodaje da je potreba građana uglavnom usmerena ka Srbiji ili za pošiljke iz Srbije, a ne za ostatak Kosova.

Kao poseban problem Rakić ističe činjenicu da “kosovska pošta ne može da dostavlja ili vrši isplate srpskih penzija i socijalnih davanja”.

Iako će kosovske pošte biti otvorene na severu, usluge koje može pružiti građanima sa severa su malobrojne, tako da će Srbi sa Kosova i dalje morati da putuju u unutrašnjost Srbije.

Kao primer, Rakić navodi da je, kako bi poslala pošiljku za Beograd morala to da uradi u Raški.

“Poštu u Južnoj Mitrovici smo koristili par puta do sada kada smo slali žalbe ombudsmanu ili krivične prijave tužilaštvima van Mitrovice”, kaže Rakić.

Ipak, potrebe običnih građana za kosovskom poštom se svode na jednom ili dva puta godišnje, dok su potrebe za srpskom poštom skoro svakodnevne, zaključuje Rakić.

Podsetimo, početkom avgusta, pripadnici Kosovske policije ušle su u devet objekata Pošte Srbije u četiri opštine na severu Kosova na zahtev Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) od kog je dobila informaciju da se u tim objektima posluje bez licence za rad.

Ovaj potez usledio je nakon niza jednostranih odluka Prištine koje su uticale na život Srba na severu Kosova poput zabrane uvoza srpske robe, zatvaranja ispostava Poštanse štedionice i ukidanja dinara na teritoriji Kosova.

Pored reakcija zvaničnika i Srbi sa severa Kosova izrazili su nezadovoljstvo ovim potezom Prištine.

Kako je jedna meštanka Severne Mitrovice rekla za Kosovo online, građani sa severa doživljavaju “teror i nasilje”.

“Ništa drugo nemam da vam kažem. Jednog dana zatvoriće i škole i zdravstvo, pa voljno sve, možemo samo niz Ibar da idemo. Moraćemo opet do Raške ili Kraljeva, kao što uzimamo penzije i lekove, svaki mesec. To nije nikakav život, ali, nemamo kud“, rekla je tom prilikom meštanka Kosovske Mitrovice.

Međunarodna zajednica osudila je ovakve jednostrane poteze Prištine, ali dodatnih mera nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari