Postoje li uslovi za spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina? 1Foto: Danas/Radenko Topalović

Vlada Srbije usvojila je  u četvrtak deset zaključaka za sprečavanje budućih tragedija, koje je samo par sati, nakon što je dečak osumnjičen da je usmrtio osmoro đaka i čuvara OŠ Vladislav Ribnikar, predsednik Srbije izneo na konferenciji za novinare.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji kaže za Danas da je predloge Aleksandra Vučića, Vlada u celosti prihvatila, iako je predsednik relativizovao odgovornost vlasti za tragediju, tezom da bi se ova tragedija dogodila i da su ove mere ranije realizovane.

– Sada će se otvoriti debata o sporednom, jer bilo koja nova mera ne može uticati na odgovornost dečaka K.K. ili njegovog oca, moguće je i majke. Slutim da će se sad lomiti pravnička koplja o minimalnom uzrastu za krivičnu odgovornost. Aleksandar Vučić obrazlaže predlog za spuštanje starosne granice sa 14 na 12 godina „ranijim sazrevanjem“. To, međutim nije relevantno obrazloženje, pre bih rekla da je olaka generalizacija – smatra sagovornica Danasa.

Vesna Rakić Vodinelić
foto FoNet Aleksandar Barda

Kako dodaje, iako postoji preporuka UN da donja starosna granica krivične odgovornosti bude 14 godina, u svetu, pa i Evropi postoji pravo šarenilo.

Najniža starosna granica u Evropi je u Engleskoj – 10, u azijskim zemljama – 7, a u Iranu je prisutna jeziva diskriminacija…

– Najniža donja granica u Evropi je deset godina, u Engleskoj i Velsu. U svetu, najniža granica je šest godina u SAD, Severna Karolina do 14 godina u Kaliforniji (tamo je to u nadležnosti država članica). Naprimer, sedam godina je u nekim azijskim zemljama (Indija, Brunei). Ima jezive diskriminacije u Iranu – devojčice su krivično odgovorne kad napune devet godina, a dečaci kad napune 15… – objašnjava naša sagovornica.

Međutim, napominje, teza Aleksandra Vučića o ranijoj zrelosti čitave generacije nema veze sa njegovim pravnim obrazovanjem.

– Niske granice su postavljene tako da budu fleksibilne. Naprimer, u Engleskoj postoji pretpostavka da je dete između 10 i 12 godina krivično odgovorno. Ali ta pretpostavka se može obarati. Postaje neoboriva kad počinilac napuni 12 godina. Svugde gde je životna dob niska, moraju se ispuniti određene grupe uslova. Krivično delo mora biti teško – ubistvo, teška povreda, silovanje i slično.
Bitno je da li je krivično delo izvršeno sa umišljajem, ili obrnuto, tj. na mah ili nehatno – kaže Vesna Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, sve ovo mora da prati ozbiljna služba socijalne zaštite, postojanje specijalizovanih vaspitno- nadzornih zavoda, pedagoške metode resocijalizacije…

– Spuštanje donje granice krivične odgovornosti mora da bude praćeno promenom dužine trajanja izrečene mere ili sankcije. Ovi uslovi ovde nisu ispunjeni i pitanje je da li će u dogledno vreme biti – zaključuje Rakić Vodinelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari