Potpisan Memorandum o saradnji ministarstava lokalne samouprave Srbije i Republike Srpske 1Foto: Beta//Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave/Jasmina Mitrović

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su Memorandum o saradnji između dva ministarstva u okviru Svesrpskog sabora koji se danas održava u Beogradu, saopštiulo je Ministarstvo državne uprave Srbije.

„Sporazum je potpisan u cilju jačanja partnerstva i uspostavljanje okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti reforme javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenja planiranja i sprovođenja projekata u lokalnim samoupravama uz koordinaciju i pribavljanje donatorske podrške za projekte od lokalnog značajam, navodi se u saopštenju.

Ministarka Žarić Kovačević ukazala na čvrste i neraskidive veze Srbije i Republike Srpske i naglasila da potpisivanje Sporazuma u danima Svesrpskog sabora znači još jedan simbol njihovog zajedništva.

„Naša dva ministarstva će na osnovu ovog sporazuma imati priliku da sarađuju u oblasti javne uprave, ali i drugim oblastima koje prate nove tokove, kao što su digitalizacija i usavršavanje kadrova koji rade u našim upravama“, navela je Žarić Kovačević.

Ministarka Jujić istakla je da potpisivanjem sporazuma dva ministarstva nastavljaju dugogodišnju saradnju razmene dobrih praksi i iskustava u reformi javne uprave.

Cilj potpisanog Memoranduma je razmena dobre prakse i normativnih rešenja između potpisnica, razmena iskustava i pružanje ekspertske podrške u planiranju, pripremi i sprovođenju projekata, kao i razmena publikacija i druge stručne literature, uključujući i druge oblike saradnje.

U Beogradu se danas održava „Prvi svesrpski sabor“ pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“. U okviru Sabora biće potpisan niz sporazuma i memoranduma između Srbije i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari