Na drugoj zajedničkoj sednici vlada Makedonije i Srbije, održanoj juče u Skoplju, potpisano je sedam bilateralnih sporazuma o saradnji.


Predstavnici dve vlade sklopili su sporazume o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti turizma, nauke, obrazovanja i tehnologija, održivog razvoja i zaštite životne sredine, kulture, utvrđivanju graničnih procedura za železnički granični prelaz Tabanovci – Preševo, kao i plan za konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Makedonije u periodu od 2015-2016. godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima da su jučerašnji razgovori bili uspešniji od prve sednice u Beogradu 2013. i da se ne radi samo o sedam sporazuma, nego i o velikoj broju projekata, koji će biti sprovedeni u delo najkasnije do iduće. godine. Prema njegovim rečima, na sednici je bilo reči o završetku koridora 10 do septembra 2016, izgradnji 400- kilovoltne dalekovodne mreže između Niša i Štipa, gasne konekcije Vranje – Kumanovo i železnice do Grčke. Beograd i Skoplje, rekao je Vučić, planiraju i otvaranje zajedničkih diplomatsko-konzularnih predstavništava u nekim zemljama.

Na novinarsko pitanje u vezi sa antisrpskim bilbordima nedavno postavljenim u Skoplju, makedonski premijer Nikola Gruevski je istakao da ih je postavila jedna vanparlamentarna stranka i da oni ne izražavaju stavove Republike Makedonije. On je rekao da „demokratija ne može da isključi tako nešto“. Na bilbordima je pisalo „Stop srpskoj asimilaciji makedonske nacije“, a postavila ih je stranka bivšeg premijera Ljubča Georgievskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari