Potpredsednik DS otkriva ko je u vladajućoj koaliciji protiv rudnika litijuma u Jadru 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) profesor Branimir Jovančićević izjavio je danas da je većina članstva i deo rukovodstva Socijalističke partije Srbije (SPS) protiv realizacije projekta „Jadar“.

Komentarišući izjavu premijera Miloša Vučevića da se u Vladi Srbije čuju različiti stavovi o projektu „Jadar“, Jovančićević je agenciji Beta kazao da ne želi da komentariše odnose unutar vladajuće koalicije, ali da zna da u SPS-u postoji veliki broj članova koji su bliži orijentaciji opozicionih stranaka.

„Između članstva SPS-a i predsednika te stranke Ivice Dačića postoji neobičan odnos, jer je saradnja sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Aleksandrom Vučićem jedina Dačićeva politika. Zbog takve Dačićeve politike dolazi do velikog nesaglasja između članstva i pojedinih ljudi iz rukovodstva SPS-a, ne samo po pitanju Rio Tinta već i po mnogim drugim stvarima“, ocenio je Jovančićević.

Prema njegovim rečima, Dačić za sada uspeva da održi politiku saradnje sa SNS-om po svaku cenu.

„Dačić vodi ličnu, a ne stranačku politiku, prema SNS-u. On se plaši šta bi njemu doneo raskid sa SNS-om i tu su u raskoraku lični interesi Dačića s interesima članstva SPS-a“, rekao je potpredsednik DS-a.

Na pitanje Bete da li se projektu „Jadar“ protive i pojedini ministri iz SNS-a, Jovančićević je kazao da je ta stranka „politička papazjanija svega i svačega“ čiji je cilj isključivo lični interes.

„Oni će sve uraditi kako im Vučić kaže i ne verujem da u toj grupaciji postoje neka velika razmimoilaženja. Razmimoilaženja postoje unutar SPS-a, između rukovodstva i članstva, i to doprinosi stvaranju animoziteta prema Vučiću. Mnogi članovi SPS-a bi bili presrećni kada bi se raskinula koalicija sa SNS-om“, istakao je Jovančićević.

Upitan da li bi razmimoilaženja u SPS-u mogla da utiču na zaustavljanje realizacije projekta „Jadar“, Jovančićević je rekao da sve zavisi od dogovora vlasti s Rio Tintom.

„Ukoliko je s Rio Tintom napravljen čvrst dogovor u koji je upleten i novac, onda tu povratka nema. Ako uzmete novac, zna se kakva pravila važe. Međutim, ako je vlast napravila s Rio Tintom mek dogovor, onda će Vučić pokušati da izbegne realizaciju projekta jer vidi da je ogromna većina građana Srbije protiv otvaranja rudnika litijuma i pretvaranja Srbije u rudarsku koloniju“, zaključio je Jovančićević.

Potpredsednik DS otkriva ko je u vladajućoj koaliciji protiv rudnika litijuma u Jadru 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da se u Vladi čuju različiti stavovi o projektu „Jadar“, navodeći da ne bi bilo fer da kaže o kojim je ministrima reč, kao i da „ne može da isključi nijednu opciju“.

„Ne misle svi uvek isto, nije ni normalno da svi misle isto, posebno kad imamo ovako osetljivo pitanje. S punom sigurnošću mogu da kažem nećemo nikakvu odluku donositi preko noći, poneseni možda nekim emocijama i trenutnom atmosferom, već racionalnim pristupom“, rekao je Vučević za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je naveo da se nijedna odluka neće doneti „a da se prethodno ne razgovara“ s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naglasivši da je juče ujutru imao „težak razgovor s njim, gde su sagledavali celu situaciju iz različitih uglova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari