Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine sinoć su u vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista, još razgovarali o regionalnom predstavljanju Kosova i primeni sporazuma o „integrisanom upravljanju prelazima/granicom (IBM)“. Izvori Danasa potvrdili su da se pregovori nastavljaju i danas, jer upkos želji Brisela da se sporazum postigne što pre, trajanje dijaloga nije ograničeno. Prema navodima agencija, i drugog dana razgovora sporne su bile odrednice u regionalnom predstavljanju Prištine.


Dijalog se odvija uz učešće evropskog posrednika Roberta Kupera i iza strogo zatvorenih vrata. Od rezultata u najvećoj meri zavisi da li će Srbija krajem februara, odnosno početkom marta dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Borislav Stefanović izjavio je juče da će se srpski tim „boriti do kraja“ za rešenje regionalnog predstavljanja Prištine, uprkos „krutom i tvrdom stavu“ prištinske delegacije. Naglasio je da je „očigledno da Priština postavlja nerealne zahteve, koji obesmišljavaju sve dosad dogovoreno“.

Srbija je pristala na asimetrično predstavljanje Prištine, objasnio je Stefanović, naglasivši da je Rezolucija 1244 SB UN „suština te asimetričnosti“, odnosno nejednakosti. Po njegovim rečima, delegacija Beograda je spremna da prilikom predstavljanja Kosova, uz pozivanje na Rezoluciju 1244, bude navedeno i savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Šef srpske delegacije je podvukao da stav Beograda „ima široku podršku međunarodne zajednice“, što pokazuje pismo koje su šefovi diplomatija Austrije, Francuske i Italije poslali visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i u kojem podržavaju srpsku kandidaturu.

U državnom vrhu Srbije juče niko nije želeo ni nezvanično da komentariše spekulacije da je Beograd zapravo prihvatio sve zahteve Prištine, uključjući i da u fusnoti bude i Deklaracija Skupštine Kosova o nezavisnosti, a da je „razvlačenje „ pregovora stvar strategije i pripreme javnosti. Predrag Simić, profesor FPN smatra da „od ishoda pregovora zavisi ko će pobediti na narednim izborima u Srbiji“. On dodaje da „uspeh pregovora u Briselu u ovom trenutku možda najviše zavisi od Prištine, koja želi da pritisne Srbiju blokirajući njenu kandidaturu i da izvuče najpovoljnije, ako ne priznanje, onda najpovoljniju fusnotu pod kojom će Kosovo nastupati na međunarodnim skupovima“.

Pripadnici MUP Srbije juče su uklonili barikade u blizini prelaza Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije. U noći između srede i četvrtka, osobe u civilnoj odeći, sa fantomkama na glavama, uklonile su barikadu kod Jarinja. Barikade ispred Brnjaka, na putu Zubin Potok – Ribariće na teritoriji centralne Srbije, uklonjene su juče oko 14 sati. Euleks je juče negirao da je sa političkim predstavnicima Srba na severu KiM pregovarao o „slobodi kretanja“. Prištinski mediji i sprski izvori na terenu spekulišu da je uklanjanju barikada prethodio dogovor Euleksa sa načelnikom okruga i predsednicima tri opštine na severu KiM.

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak proveo je prethodna dva dana u Beogradu, gde je razgovarao s predsednikom Borisom Tadićem i ministrima Ivicom Dačićem i Goranom Bogdanovićem. „Euleks mora da nastavi redovne i ključne aktivnosti u oblasti vladavine prava na severu Kosova, bez daljeg odlaganja. Samo kriminalne strukture imaju koristi od postojeće situacije“, kazao je De Marnjak na kraju posete. Ministar za KiM Goran Bogdanović izjavio je u razgovoru sa šefom Euleksa da Srbija čini sve da bi se misiji EU omogućilo nesmetano kretanje na celoj teritoriji Kosova.

Srpsko nacionalno veće severnog KiM optužilo je juče vlast u Beogradu, pre svih predsednika Tadića da je uklanjanjem barikada kod Brnjaka i Jarinja „udario temelje graničnog prelaza između Kosova i Srbije“ i dao doprinos „instaliranju albanskih institucija na severu Pokrajine“.

„Istina je da Srbi godinama traže da se na KiM, po Rezoluciji SB UN 1244, vrati 1.000 srpskih policajaca, koji bi ih svojim prisustvom ohrabrili da ostanu i opstanu u ovom delu Srbije, a ne da ih kao sada na Jarinju i Brnjaku, s uperenim oružjem proganjaju samo zato što brane svoje porodice, svoje Kosovo i svoju Srbiju“, ističe se u saopštenju.

Više od margina

* U prvim satima iza ponoći srpska žandarmerija uklonila barikadu na Jarinju iz pravca centralne Srbije

* Kosovski premijer Hašim Tači najavio da će Srbija, novim dogovorom u Briselu, priznati kosovsku nezavisnost

* Predsednik Srbije Boris Tadić primio predsednika Svetske turističke organizacije

* Tadić telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o evrointegracijama Srbije i briselskom dijalogu

* Šef Euleksa Gzavije de Marnjak završio dvodnevnu posetu Beogradu gde je razgovarao sa Tadićem, Dačićem i Bogdanovićem

* U14 sati srpska žandarmerija uklonila barikadu na Brnjaku

* Tadić sa evropskim parlamentarcima razgovara o integacijama Srbije u EU

* SNV severenog KiM optužilo vlast u Beogradu zbog uklanjanja barikada

* Nezvanična vest da će Rumunija, zbog vlaškog pitanja, sprečiti Srbiju u dobijanju statusa kandidata

* Bugarska podržala dodeljivanje statusa kandidata Srbiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari