Bezbednosne službe Srbije mogu da reše pitanje preostalih haških optuženika ako za to postoji politička volja, smatraju sagovornici Danasa.
Oni uglavnom odbacuju vezu između rešavanja statusa Kosova i hapšenja preostale četvorice haških optuženika – Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

Bezbednosne službe Srbije mogu da reše pitanje preostalih haških optuženika ako za to postoji politička volja, smatraju sagovornici Danasa.
Oni uglavnom odbacuju vezu između rešavanja statusa Kosova i hapšenja preostale četvorice haških optuženika – Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

Dragišić: Je li bitniji Mladić ili Kosovo

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za civilnu odbranu, navodi za Danas da će saradnja Srbije sa Tribunalom poboljšati položaj Srbije u rešavanju statuta Kosova, ali i da rešavanje statusa neće zaustaviti rad obaveštajnih službi u potrazi za haškim optuženicima. „Ovaj put postoji jaka politička volja i to ne samo na deklarativnom nivou, nego je i nešto konkretno urađeno. Prvi put se javno povezuje pitanje Tribunala i statusa Kosova, mada te stvari nisu povezane i reč je o odvojenim procesima. Sada je Del Ponte blagonaklonija prema Vladi Srbije, jer su vlasti u Beogradu pokazale spremnost za saradnju. Dilema da li je Srbiji bitniji Ratko Mladić ili Kosovo je gurnuta Srbiji u ruke“, kaže Dragišić.

Glavna tužiteljka Haškog Tribunala Karla del Ponte izjavila je u ponedeljak, nakon podnošenja pozitivnog izveštaja o saradnji Srbije s Tribunalom SB UN, da bi odluka o statusu Kosova omela hapšenje preostalih haških optuženika i ocenila da „bilo bolje da odluka o Kosovu ne bude sada doneta“. Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, kaže za Danas da izjavu glavne tužiteljke tumači kao njen gest prema srpskim političarima s kojima se susretala tokom poslednje posete Beogradu i kao želju da ih ohrabri da završe hapšenja.
On ističe da nema bezbednosne službe koja može da obavi posao, ako to ne žele političari, „a političari to ne žele, nekad zato što misle da to narod ne želi“.
– Mislim da naše službe mogu da uhapse i Župljanina i Hadžića, jer su za to dobile jasan politički signal, ali kada je reč o Karadžiću i Mladiću, dok se ne postigne opšti dogovor unutar NATO, obaveštajnih i političkih struktura i u Moskvi i u Beogradu, oni neće biti uhapšeni, pa da je umesto Radeta Bulatovića i Šerlok Holms – rekao je Janjić.
Više bezbednosnih stručnjaka je ukazivalo na to da kad god su pripreme za parlamentarne i predsedničke izbore, u vreme održavanja izbora, periodu formiranja nove vlade, bezbednosne službe obustavljaju rad na istragama za haškim optuženicima i čekaju politički rasplet.
Olga Kavran, portparolka Tužilaštva Haškog tribunala, kaže za Danas da je glavna tužiteljka rekla da se nada da donošenje odluke o statusu Kosova neće negativno uticati na pronalazak ostalih optuženika.
– Zastoj u saradnji Srbije s Tribunalom trajao je duže od godinu dana, što se uglavnom poklapa sa najavom izbora, predsedničkom kampanjom u Srbiji. Del Ponte je rekla da ne želi da se bavi političkim pitanjima. Neizbežna je činjenica da se ta pitanja dotiču našeg posla, zato što saradnja zavisi od volje političara – izjavila je Kavran.
Ona dodaje da je jednogodišnja nesaradnja Srbije s Tribunalom objašnjavana rešavanjem političkih pitanja. U protekle dve nedelje uhapšeni su i Tribunalu izručeni penzionisani vojni i policijski generali Zdravko Tolimir i Vlastimir Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari