Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je juče u Evropskom parlamentu u Briselu da je država Srbija posvećena pronalaženju, hapšenju i isporučivanju Haškom tribunalu dvojice preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

On je na skupu „Srbija i ratni zločin – pravda za pomirenje“ rekao da su Mladić i Hadžić „još van našeg dometa“ i da se „stavovi javnosti u prilog saradnje sa Tribunalom menjaju nabolje“, ali da je Tužilaštvo i dalje svakodnevno izloženo napadima u medijima i u parlamentu od „onih političara koji ne žele da priznaju da je svaki nekažnjeni srpski zločin, zločin prema Srbiji“.

– Pokušavaju da nas diskredituju, jer njihovi predstavnici su u Hagu, a oni su akteri one Srbije koja je govorila da su zverstva – ubijanje dece, pucanj u stogodišnju staricu ili pak u trudnicu, silovanje devojčice, čin patriotizma. To je ono što nikada neću prihvatiti i protiv čega ću se kao tužilac, ali i kao čovek, uvek boriti – naglasio je Vukčević.

On je uveren da sve zemlje regiona, sve nacije zapadnog Balkana, moraju da pronađu način da se iskreno pomire i da u centru takvog opredeljenja leži puna saradnja s Haškim tribunalom. Prema njegovim rečima, proces suočavanja s istinom o ratnim zločinima uvek je spor i mukotrpan i da bi taj proces bio uspešan i doprineo da se takva zlodela više nikada ne ponove, neophodno je da iza suočavanja u svakom društvu stane vladajuća elita i njena država. Vukčević je dodao da kada je svojevremeno Slobodan Milošević stigao u Sheveningen, prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić je rekao da je to Srbija učinila „zbog naše dece“.

– Upravo buduće generacije nisu dužne da plaćaju račun koji sami nisu napravili. To je naša obaveza i mi to moramo da završimo. Ne želim da život moje dece bude obeležen likom Ratka Mladića i ostalih – naveo je Vukčević.

On je zatražio od poslanika Evropskog parlamenta da svojom podrškom „daju stimulans i preko potrebni znak da Evropa misli na nas kao ravnopravnog partnera“, jer ćemo postati „lake mete Miloševićevog i ekstremističkog mraka“.

Kako je dodao tužilac za ratne zločine, Tužilaštvo radi na predmetima koji tretiraju 2.216 žrtava ratnih zločina, za pet godina procesuirano je 276 osoba, dok je optužena 91 osoba. Kako je objasnio Vukčević, doneto je šest pravosnažnih presuda za ratne zločine, u fazi glavnog pretresa, odnosno suđenja je 11 postupaka, prvostepeno je izrečeno više od 229 godina zatvora osuđenima, a 151 osoba je pod istragom „sa velikom verovatnoćom da će ući u fazu optuženja“. Tužilaštvo trenutno vodi nekoliko desetina pretkrivičnih postupaka.

Vukčević se juče sastao i sa Jelkom Kacinom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, a danas će razgovarati i sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom. 

 

Bramerc u Beogradu krajem marta

Hag – „Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc krajem marta će posetiti Beograd i o saradnji razgovarati sa zvaničnicima Srbije“, izjavila je juče njegova predstavnica Olga Kavran. Na redovnoj konferenciji za štampu u Hagu, Kavran nije mogla da precizira kada će tačno Bramerc doputovati u Beograd. Prema njenim rečima, to će biti „redovna, radna poseta“ tokom koje će glavni tužilac razgovarati sa srpskim zvaničnicima zaduženim za saradnju s Tribunalom. Šef Nacionalnog saveta Srbije za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić nedavno je najavio Bramercovu posetu za 26. i 27. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari