Predstavnici vladajuće koalicije juče su pozdravili odluku Saveta bezbednosti UN da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodne civilne misije na Kosovu i Metohiji, dok opozicija ističe da je odluka SB protivna interesima Srbije.

Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije ocenjuje da je usvajanjem izveštaja o rekonfiguraciji Unmika u Savetu bezbednosti UN Srbija napravila značajan diplomatski korak i poboljšala pregovaračku poziciju za dalje poteze na međunarodnom planu.

– Odluka SB UN potvrđuje da će se poštovati Rezolucija 1244, da će Euleks biti statusno neutralan i da se neće primenjivati Ahtisarijev plan. To praktično znači da smo napravili značajno pomeranje – rekla je Dejanovićeva.

Ona je dodala da je Srbija kao država u poslednje vreme prvi put u poziciji gde su Albanci na jednoj, a svet na drugoj strani, uz Srbiju.

– Odluka SB UN je dragocena. Pitanje prisustva EU na Kosovu, pod uslovima koje je Beograd postavio i koji su u celosti prihvaćeni znači stvaranje uslova u kojima će Srbi na Kosovu moći da ostvare sva prava kao i drugi građani. I za Srbiju u celini je to važno, jer je time još jednom potvrđena Rezolucija 1244 što je jedini pravni okvir na osnovu koga Srbija ostvaruje integritet na celoj teritoriji.To je istovremeno i znak da nove vlasti u Srbiji umeju na pravi način da komuniciraju s međunarodnom zajednicom, bez durenja i ljutnji i pokazivanja nerazumevanja za druge – smatra Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju.

Predsednik LDP Čedomir Jovanovićpozdravio je usvajanje izveštaja i istakao da je ta stranka od samog početka bila za razmeštanje misije EU na Kosovu.

Tomislav Nikolić(Napred Srbijo) nije želeo da komentariše odluku SB UN.

– Rusija je glasala za tu odluku i pitam se zašto bi ova zemlja glasala za nešto loše. No za odluku je glasala i Amerika, a ona nikada nije glasala za nešto što je dobro po Srbiju. Zahtevamo od Vlade da dostavi parlamentu tekst koji je usvojen u SB i anekse, da bismo videli o čemu se zapravo radi, jer je od 2001. bilo previše tajni u vezi sa Kosovom i Metohijom – ocenio je Nikolić.

Predstavnici SRS, međutim, smatraju da je odluka SB protivna interesima Srbije. Dragan Todorović, potpredsednik radikala smatra da je usvajanje izveštaja „velika prevara za Srbiju i da je taj izveštaj scenario koji su pripremili SAD i EU. On ističe i da je misija Euleks deo plana Martija Ahtisarija, a da je njen cilj sprovođenje tog plana.

DSS: Srbija postala saučesnik

Portparol DSS Srbije Andreja Mladenovićizjavio je sinoćda će predsednik Srbije „Boris Tadićbiti upamćen po tome što je priznao Euleks, čime je vlast Srbije postala saučesnik u priznavanju nezavisnosti Kosova.“ Mladenovićje za FoNet rekao da „Tadićne treba da se skriva iza činjenica da je Rusije glasala za istu odluku“, jer je Rusija rekla da će glasati „za“ ukoliko vlast Srbije prizna Euleks. „Tadićse neprestano zaklinjao da neće priznati nezavisno Kosovo, ali su ga njegovi zapadni mentori nezavisnosti Kosova naterali da prizna Euleks i tako je sama Srbija postala saučesnik u priznavanju nezavisnosti“, zaključio je Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari