Potvrđene optužnice protiv Tačija i Veseljija, kosovski predsednik podneo ostavku 1Konferencija za novinare: Hašim Tači Foto: Beta/Visar Kryeziu

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine potvrdilo je danas optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, lidera Samoopredeljenja Redžepa Seljimija i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija. Tači je danas podneo ostavku na mesto predsednika Kosova.

Predsednik Kosova u ostavci Hašim Tači, lider Demokratske partije Kosova (DPK) i šef poslanika Samoopredeljenja Redžep Seljimi u pratnji vozila Euleksa otišli su danas dobrovoljno u Hag, što je najavio i Veselji.

Tači je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za medije, da je obavešten da je potvrđena optužnica protiv njega u Specijalnom sudu za ratne zločine i dodao da će se odazvati pozivu, nakon čega je podneo ostavku na svoju funkciju.

„Pre nekoliko trenutaka zvanično sam obavešten da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržali. Blisko ću sarađivati sa pravdom i od ovog trenutka sam dostupan pravdi“, kazao je Tači.

Pozvao je građane Kosova da danas, više nego ikada, ne gube nadu, strpljenje i veru.

„Pozivam vas da razmislite o tome koliko smo kao nacija stekli u ove tri decenije“, rekao je Tači.

Ocenio je da je optužnica protiv njega i njegovih drugova mala cena „koju moramo platiti za slobodu naše zemlje“.

„Ponosan sam što smo se sa međunarodnom zajednicom i našim saveznicima borili protiv genocida, protiv Miloševića i izborili svoju slobodu“, rekao je Tači.

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani će biti vršilac dužnosti predsednika Kosova nakon ostavke Hašima Tačija, koju je danas podneo nakon što mu je potvrđena optužnica protiv njega pred Specijalnim sudom u Hagu.

Specijalni sud takođe je potvrdio optužnicu protiv predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija. Veselji je izjavio da je juče obavešten o potvrđivanju optužnice i da je preduzeo neophodne mere da dobrovoljno otputuje u Hag kako bi odgovorio na optužbe.

„Juče popodne su me iz Tužilastva specijalizovanih veća obavestili da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom zelim da obavestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode“, rekao je on.

Naveo je da ima puno poverenje u objektivnost i nepristrasnost sudija i pozvao je sve na Kosovu da „uvek ukažu poštovanje pravosudnim vlastima“.

„Ovaj proces ima za cilj postizanje istine. Nema razloga da se probojavamo istine. Ne bi trebalo pokusavati podrivati rad tribunala, niti na bilo koji nacin ometati ovaj proces. Sudu mora biti dozvoljeno da izvrsava svoj vazan zadatak koji mu je poveren“, istakao je Veselji.

Potvrđene optužnice protiv Tačija i Veseljija, kosovski predsednik podneo ostavku 2
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Članovi rukovodstva Demokratske partije Kosova izabrali su danas, na vanrednom sastanku, Envera Hodžaja za vršioca dužnosti predsednika te stranke, pošto je lider partije Kadri Veselji podneo ostavku nakon što mu je potvrđena optužnica Specijalnog suda u Hagu, prenosi Gazeta ekspres.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je ranije da je 24. aprila poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, u kojoj su Tači, Veselji i drugi optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

„Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika“, navodi se u optužnici.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optu-nice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

Objavljena optužnica protiv bivših funkcionera OVK za ratne zločine

Specijalizovano veće Kosova objavilo je večeras optužnicu protiv bivših funkcionera Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija u kojoj se oni terete za ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja, surovog postupanja, mučenja i ubistava, kao i zločina protiv čovečnosti.

Kao zločini protiv čovečnosti navedeni su zatvaranje, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni vršeni od marta 1998. godine do septembra 1999. godine na nekoliko lokacija širom Kosova, kao u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Navodi se da su pripadnici OVK izvršili krivična dela nad stotima civila i lica koja nisu učestvovala „u neprijateljstvima“, a da su žrtve bili Srbi, Romi i Aškalije, katolici, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima.

Žrtve u optužnici su i Albanci koji su podržavali Demokratsku ligu Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK; Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i osobe koje su zbog posla važili za protivnike OVK.

Optužnica navodi da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za dela izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Veće je pozvalo i žrtve optuženih da se prijave da učestvuju u sudskom postupku ako mogu da pokažu da su pretrpele štetu – duševnu, materijalnu ili fizičku.

„Glas žrtava je neophodan radi ostvarivanja pravde. Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u postupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim merodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama“, rekla je predsednica Veća Ekaterina Trendafilova.

Govoreći o važnosti učešća žrtava, specijalizovani tužilac Džek Smit je rekao: „Krivična dela u optužnici koju je podnela moja služba su teška dela i starajući se o tome da se pravda zadovolji, ne smemo izgubiti iz vida patnju žrtava“.

Haški sud poziva žrtve iz optužnice bivših čelnika OVK da se jave

Sud za zločine OVK u Hagu pozvao je večeras žrtve krivičnih dela koja se pominju u optužnicama protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakušpa Krasnićija da se jave i da učestvuju u sudskom postupku.

Sud je u saopštenju naveo da žrtve mogu da se prijave ukoliko mogu da pokažu da su pretrpele štetu, uključujući fizičku, duševnu ili materijalnu, kao direktan rezultat krivičnih dela iz potvrđene optužnice.

„Glas žrtava je neophodan radi ostvarivanja pravde. Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u postupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim merodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama“, reka je predsednica Ekaterina Trendafilova.

Govoreći o važnosti učešća žrtava tužilac Džek Smit je rekao da su krivična dela u optužnici teška i da se u staranju o tome da se pravda zadovolji, ne sme izgubiti iz vida patnju žrtava.

„Učešće u postupku može žrtvama uliti snagu i obezbediti da se čuje njihov glas“, rekao je tužilac Smit.

Sekretar Fidelma Donlon rekla je da je Služba za učešće žrtava spremna da na svaki način pomogne u procesu prijavljivanja žrtava.

Jakup Krasnići u ponedeljak izlazi pred sud za zločine OVK

Bivši pripadnik OVK Jakup Krasnići, optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji 1998-99, biće u ponedeljak, 9. novembra, prvi put izveden pred sudiju suda za zločine OVK u Hagu, saopštio je taj sud.

Krasnići (69), koji je bio portparol i član Glavnog štaba OVK, uhapšen je juče na Kosovu i potom prebačen u sudski pritvor u Scheveningenu.

Tokom prvog pojavljivanja pred sudom, zakazanog za 11 sati, sudija za prethodni postupak će Krasnićiju pročitati optužnicu i pitati ga da li želi da se izjasni o krivici.

Po pravilima suda, optuženi ima rok od 30 dana od prvog pojavljivanja da se o krivici izjasni.

Vlada Kosova: Niko ne može suditi o našoj borbi za slobodu

Vlada Kosova je danas saopštila da „duboko veruje u pravednu borbu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za slobodu zemlje“.

Vlada Kosova je povodom potvrđivanja optužnica protiv predsednika Kosova, Hašima Tačija, i predsednika Demokratske partije Kosova, Kadri Veseljia, u saopštenju ocenila da „niko ne može suditi o našoj borbi za slobodu“ koja je „jedan od najsvetlijih perioda u istoriji“.

„Oslobodilačka vojska Kosova se borila za oslobađanje naše zemlje, za zaštitu praga, a ne u stranim zemljama, i kao takva uživala je podršku međunarodne zajednice koja je kulminirala NATO bombardovanjem“ 1999. godine, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova ukazuje i da se niko ne može smatrati krivim bez konačne odluke nadležnih organa pravosuđa.

„Nosioci institucija kao i građani Kosova uvek su bili i nastavljaju da budu primer poštovanja i saradnje s lokalnom i međunarodnom pravdom“, ocenila je u saopštenju Vlada Kosova.

Osmani pozvala na jedinstvo

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani danas je, u svom prvom obraćanju nakon preuzimanja dužnosti vd predsednika Kosova, pozvala građane na jedinstvo, kako bi se prevazišla situacija u kojoj se Kosovo nalazi.

„Želim da vas zamolim kao građane ove zemlje da ostanete blizu jedni drugima. Uverena sam da ćemo kao zemlja i svi zajedno izdržati“, rekla je Osmani, preneo je Kosovo onlajn.

Ona je istakla da je Kosovo prošlo mnoge izazove i da će i ovaj savladati dostojanstveno.

„Naša zemlja je kroz istoriju prošla kroz mnoge izazove, uključujući i nedavni rat, moramo obazrivo izvršavati svoje institucionalne odgovornosti i jačati stabilnost naše države, jer država postaje jaka čak i kada se suočava sa izazovima tako što ih savlada dostojanstveno“, rekla je Osmani.

Haradinaj pozvao na prekid dijaloga

Alijansa za budućnost Kosova je zatražila je danas vanredni sastanak vlade Kosova, nakon što je Specijalni sud podigao optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija i zatražila je od Vlade da prekine dijalog s Beogradom.

Među zahtevima stranke Ramuša Haradinaja, koja sa Demokratskim savezom Kosova upravlja vladom, je i hitan sastanak Saveta za bezbednost o opštoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, javlja RTS.

Alijansa za budućnost Kosova zahteva i vanredno zasedanje skupštine u znak podrške vrednostima bivše OVK, te sastanak čitavog političkog spektra radi pronalaženja nacionalnog jedinstva. Ističu da su institucije suočene sa političkim i ustavnim izazovima.

„Alijansa za budućnost Kosova sa zabrinutošću prati razvoj događaja nakon optužnica Specijalizovanih veća za bivše borce Oslobodilačke vojske Kosova“, navodi stranka.

Predsednik Kosova Hašim Tači je ranije danas saopštio da je Sud za zločine OVK u Hagu potvrdio optužnicu protiv njega i da podnosi ostavku na mesto predsednika i predao se istražiteljima Euleksa.

Drecun: Videti kvalitet optužnica

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da prvo treba videti kakav će biti kvalitet optužnica protiv bivših kosovskih funkcionera Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, pa se tek tada može govoriti da li su optužbe jake ili mogu biti oborene na sudu.

„Kako će se odvijati procesuiranje? Prvo da vidimo kakav je kvalitet optužnica, na koje se zločine odnose, kakvi dokazi su prikupljeni, pa onda možemo da govorimo o tome da li će optužba biti jaka ili će biti oborena na sudu“, rekao je Drecun za Radio Beograd.

On je ocenio da ima dovoljno dokaza i dovoljno svedoka da Tači i Veselji budu osuđeni.

„U ovoj fazi je izuzetno bitno što su potvrđene optužnice protiv do juče nedodirljivog Hašima Tačija, i nedodirljivog Kadrija Veseljija. Kada pogledate ove četiri optužnice, to je vrh Oslobodilačke vojske Kosova, nedostaje samo Agim Čeku, koji je bio komandant vojnog krila“, rekao je Drecun.

On je dodao da se sve radi po izveštaju Dika Martija i da je u fokusu interesovanja Specijalizovanog tužilaštva upravo Drenička grupa i da su potvrđene optužnice i da se očekuje druga faza procesuiranja.

„Prvo da vidimo za koja su konkretna nedela optuženi i drugo da vidimo ko će se još naći na optužnicama, na ovima koje su već predate i čekaju na potvrđivanje i na ovim novim. Ja verujem da će biti i novih optužnica jer vidim da Specijalizovano tužilaštvo nastavlja sa istragama i u fokusu su im i drugi zločinci terorističke OVK“, rekao je Drecun.

Voker: Zabrinut sam za Kosovo

Nekadašnji šef misije OEBS na Kosovu Villijem Voker izjavio je danas da je zabrinut za Kosovo i da traži punopravnu vladu nakon potvrde optužnice protiv četvorice bivših lidera OVK, prenosi Gazeta ekspres.

„Znam da su neke procedure već završene. Vjosa Osmani biće privremeni predsednik. Međutim, potrebna nam je vlada sa punim legitimitetom“, rekao je Voker.

On je naveo i da na današnje događaje gleda sa velikom zabrinutošću, prenosi Kosovo onlajn.

„Zabrinut sam za Kosovo“, istakao je Voker.

Isa Mustafa protiv prekida dijaloga

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa nije podržao zahtev lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se prekine dijalog sa Srbijom, rekavši da nema razloga za prekid i da se radi o interesu Kosova, a ne o interesu Srbije, prenosi Gazeta ekspres.

Nakon što je Specijalni sud potvrdio optužnice protiv četiri visoke ličnosti OVK, Haradinajeva stranka održala je sastanak predsedništva na kome je usaglasila četiri zahteva, od kojih je prvi da „Vlada treba odmah da zaustavi sve aktivnosti povezane sa procesom dijaloga sa Srbijom“.

Vlada nema razloga da ne sarađuje sa EU i nastavi dijalog u interesu Kosova, a ne u interesu Srbije, rekao je Mustafa.

„Nemamo razloga da naša vlada ne sarađuje sa EU u svim procesima, uključujući proces dijaloga. Dijalog se ne odnosi na Srbiju, već na interese Kosova“, rekao je Mustafa.

Govoreći o potvrđenim optužnicama protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, Mustafa je rekao da su oni odraz dobrog primera saradnje sa pravosuđem, navodi Kosovo onlajn.

„Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su pokazali najbolji primer saradnje sa institucijama pravde i poverenja u te institucije“, zaključio je Mustafa.

Protest veterana OVK

Vršilac dužnosti predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Faton Kljinaku najavio je danas da je Upravni savet te organizacije odlučio da organizuje miran protest uz poštovanje preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, prenosi RTK.

Datum održavanja protesta biće saopšten narednih dana, a odluka o protestu je donesena zbog najnovijih događaja vezanih za potvrđivanje optužnica bivših lidera OVK i njihovog odlaska u Hag.

„Predsedništvo je razgovaralo o novonastaloj situaciji, razgovarali smo sa poslanicima Skupštine Kosova. Odlučili smo da organizujemo protest, blagovremeno ćemo vas obavestiti o datumu“, rekao je Kljinaku na konferenciji za novinare nakon vanrednog sastanka rukovodstva Organizacije ratnih veterana OVK.

Bivši kosovski predsednik Hašim Tači je pozvao građane da se uzdrže i ne organizuju protest, navodi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari