Hapšenjem i isporučenjem Ratka Mladića Haškom tribunalu, Demokratska stranka će izvesno povratiti deo biračkog tela koji je, tokom trajanja mandata aktuelne vlade, izgubila, saglasni su sagovornici Danasa, analitičari i istraživači javnog mnjenja.


S druge strane, izvesno je, tvrde oni, da ispunjavanjem ove moralne obaveze, odnosno „uslova svih uslova“ za dalji napredak u evropskim integracijama, demokrate ne mogu računati na privlačenje novih birača. Podsetimo, pre hapšenja Ratka Mladića, DS se suočila sa gubitkom podrške nezadovoljnih birača koji su u tom trenutku prešli u status apstinenata.

Iako je uoči hapšenja Mladića objavljeno istraživanje po kojem čak 78 posto građana Srbije ne bi prijavilo Mladića i uzelo nagradu od deset miliona evra, čini se da rejting demokrata ide u suprotnom smeru.

– Hapšenje Ratka Mladića sigurno će pozitivno delovati na rejting DS. Taj čin utiče na popravljanje raspoloženja nezadovoljnih i razočaranih birača i potpuno izvesno možemo reći da su demokrate, nakon ispunjenja te obaveze, krenule uzlaznom putanjom, ocenjuje za Danas Svetlana Logar, istraživač javnog mnjenja u agenciji Stratedžik marketing.

Ona, pritom, naglašava da su izbori još jako daleko, odnosno da je i dalje puno onih razočaranih, koji su skloni izjavama da više neće da glasaju.

– Međutim, iskustvo pokazuje da, kada se izbori približe, kod njih ipak prevlada svest o važnosti opredeljenja i mogućnosti uticaja na životne prilike – naglašava Logareva. Prema njenim rečima, činom isporučenja Mladića Haškom tribunalu, demokrate ne mogu očekivati privlačenje novih birača.

– DS izvesno neće privući nikoga ispunjavanjem obaveza prema Haškom tribunalu. Dakle, možemo samo govoriti o povratku razočaranih glasača, čiji je veliki deo, tokom trajanja mandata aktuelne vlade, otišao u apstinente. Poverenje u vladajućoj stranci vremenom jako oscilira, i vide se različiti pomaci i nazadovanja. Međutim, ovaj poslednji pomak, izvesno će biti najznačajniji – ističe Svetlana Logar.

Ona zaključuje da je u ovom trenutku nemoguće govoriti o relevantnim procentima koji bi izrazili tačno za koliko procenata je u porastu rejting vladajuće stranke.

– Kada smo ovako daleko od izbora, nezahvalno je govoriti o brojevima. Ali, kako DS bude ispunjavala predizborna obećanja, tako će rasti i rejting. To jeste konstanta – smatra Svetlana Logar. Prema rečima Zorana Stojiljkovića, profesora Fakulteta političkih nauka, pitanje hapšenja Ratka Mladića „polarizuje javnost u Srbiji“.

– Hapšenje i isporučenje Haškom tribunalu ovog najtraženijeg begunca strahovito je podelilo javno mnjenje u Srbiji. Međutim, demokrate mogu očekivati povratak značajnog dela razočaranih i razmaženih birača koji su tokom vremena otišli u apstinente – ističe Stojiljković za Danas.

On ocenjuje, iako LDP i DS dele isto političko polje, da je LDP uspela tokom vremena da oformi sopstveno biračko telo koje se ne preklapa sa biračima DS.

Stojiljković: LDP neće izgubiti deo podrške

– LDP ne bi trebalo da strahuje da će sada izgubiti deo podrške u glasačkom telu jer su demokrate konačno ispunile taj uslov i isporučile Mladića Hagu. To je zato što oni, prosto rečeno, nisu ni pridobile razočarane birače DS. To vam je isto kao kada se ja, recimo, razočaram u Danas zbog toga što imate neke nove kolumniste. To ne znači da ću ja odmah sutradan da kupujem neke nove novine, već pre da ću samo da prestanem neko vreme da čitam vaš list. Tako je isto i razočaranim glasačima. Oni ne prelaze odmah u drugu stranku, već u apstinente – zaključuje Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari